Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижа за ноктите на котката

Грижа за ноктите на котката

Котешки нокти

Навременното рязане на ноктите на вашето коте е добро решение, ако не искате домът ви да заприлича на едно голямо драскало за нокти. Това ще спести и сериозните наранявания, които могат да се случат, докато се боричкате игриво.

Ноктите на котката растат на слоеве. Необходимо е старите слоеве да се отстраняват и животното има изразен рефлекс за драскане, като така позволява на новия слой да прорасне правилно. Инстинктивно котето ползва ноктите си при игра, катерене, защита, маркиране на територия. При отпускане на мускулите ноктите се подават навън неволево. Грижата за ноктите е пряко свързана с грижа за здравето на любимеца ви.

Кога е добре да се подрязват?

Котки

Времето за подрязване е дошло, когато нокътят е дълъг, кривнат или остър като бръснач. В зависимост от това колко активно е котето и колко често използва драскалката (независимо дали е дивана ви или специална такава), времето за рязане варира между 2 и 4 седмици. Добре е да започнете с рязанията от млада възраст, за да свикне котето с подобна манипуация. Тъй като на писаната най-вероятно няма да ѝ се хареса целият тормоз, постарайте се да я хванете в състояние на релакс или умора, за да не се боричка толкова. Наградете я за доброто поведение с погалване и лакомство, след като приключите.

Първи стъпки

Ако смятате самостоятелно да режете ноктите на животното, започнете плавно. Отначало отделете време, в което да държите крачето на котето и да докосвате леко възглавничките на лапата. Със сигурност не тръгвайте директно с нокторезачката – най-вероятно ще има неприятен резултат.

Следващата стъпка е да изрежете един нокът, после два. С всеки ден увеличавайте броя на нокти, които подрязвате. Съобразете, че и котките имат живец в нокътя си – той обикновено продължава донякъде, след което нокътя изглежда по-прозрачен и кух. Срязването на живеца е болезнено и кърваво преживяване, което е нежелателно и за вас, и за котето. Пригответе си стипца на прах в случай, че все пак направите грешката, за да посипете раната, както и салфетка, с която да притиснете.

Повечето котки ще имат нужда от подрязване само на предните нокти, тъй като те самостоятелно се грижат за задните си, като ги гризат. Разбира се, проверете всяка лапичка внимателно.

Време за действие

Нокти при котки

Захванете лапичката, стиснете леко средната ѝ част помежду вашите палец и показалец, за да се покажат ноктите. Използвайте нокторезачка с две режещи повърхности. Работа могат да вършат и подобните на ножица нокторезачки, които са пригодени за котки. Отрежете там, където нокътят завива в посока надолу и внимавайте с живеца, съдържащ кръвоносни съдове и нерви. Ако не различавате живеца, щипнете само извитите върхове на ноктите. Бъдете търпеливи и вършете всичко бавно и спокойно.

Пригодете места за драскане

Драскалка за котки

Драскалата са есенциални за всеки дом, обитаван от котка. Така се пресъздава естественият процес, който дивите котки извършват върху дървета и други повърхности в природата. Добре е още в първите дни на животното в дома да се закупи някаква драскалка или да се постави достатъчно голяма дървена повърхност във вертикална позиция. Ако няма такива, писаната ще си го изкара на килима или дивана, което не е желателно. Котката може да проявява каприз към материала, от който е направена драскалката – съществуват такива от картон, текстил или сезал. Поставете я на място в дома, където четириногото точи ноктите си. Стимулирайте процеса, като имитирате драскане с нейните нокти или с вашите ръце.

За да запазите имуществото си непокътнато, добра идея е да напръскате любимите точилки с репелент, който е безопасен за дадената повърхност и за котката, която бива отблъсната от неприятния химикал. Покрийте одрасканите повърхности с найлон или фолио, за да ги предпазите от повторно унищожение. Приласкайте котката към новото място с позитивни асоциации – нека свикне, че когато точи ноктите си върху обозначената повърхност, ще получи лакомства и почесване зад ушичките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest