miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грипа при кучетата

Грипа при кучетата

Кучешки грип
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучешката инфлуенца

Причинителят на кучешкия грип е Инфлуенца вирус тип А (H3N8). Открит е във Флорида през 2004г. Засяга дихателния тракт и е изключително заразен. Разработена е ваксина срещу него. Някои кучета могат да са изложени на вируса, обаче да не развият клиничните симптоми, защото имунната им система успява да се пребори.

Симптоми и видове кучешки грип

Съществуват няколко начина на преминаване на болестта:

- Меко боледуване – при животното се появяват важна кашлица, придружена със секрети от носа. Възможно е кашлицата да е и суха. Тези симптоми траят от 10 до 30 дена до оздравяване на животното. Не се появяват усложнения;

- Тежко боледуване – при измерване телесната температура на животното се отбелязва наличие на треска (над 39-39.3 градуса) и клиничните симптоми се появяват бързо. Възможно е развитие на пневмония, а по-специфично хеморагична пневмония. Засягат се капилярите на белия дроб (често се и разкъсват), затова кучето може да кашля кръв и да се затруднява при дишане, в случай че вътре в органа има кръвоизливи. Често грипния вирус се асоциира с вторично навлизане и на бактерии, на които може да се дължи развитието на пневмонията.

Кучешка инфлуенца

Общи признаци на заболяване

-Кашляне;

-Кихане;

-Анорексия;

-Треска;

-Омаломощеност.

Диагностициране на заболяването

Ветеринарят ви ще предприеме няколко мерки с цел точно диагностициране на проблема. Започвайки от направа на кръвна картина и биохимични изследвания на кръвта, той ще забележи повишаване на количеството на белите кръвни клетки (а по-специално на неутрофилите), които се борят с опасните микроорганизми. Чрез радиографска снимка на белия дроб могат да се забележат боестните изменения, асоциирани с пневмония.

Чрез бронхоскоп лекарят ще огледа трахеята и големите бронхи. Следва вземане на проби от лигавицата или отделяния секрет и изследването им за наличие на патоген (по-успешно се отриват бактерии).

Намирането на вирус може да бъде трудоемко. Съществува кръвен тест на пазара, чрез който е лесно да се потвърди грипозното състояние. Кръвната проба се прави при появата на симптомите и 2-3 седмици след това също.

Лечение на кучешката инфлуенца

Ветеринар

При наличие на леката форма на боледуване на животинчето ще му бъдат предписани лекарства за потискане на кашлицата. Антибиотиците мога да се използват, ако е налична вторична бактериална инфекция, но сами по себе си не помагат в унищожаване на вирусния причинител. Тежката форма налага терапия с течности, широкоспектърни антибиотици.

Превенция на кучешката инфлуенца

Ваксината за кучешкия вирус е налична на пазара, но е нужно да се консултирате с вашия ветеринар по въпроса. Други причинители на респираторни инфекции могат да са особено опасни – например бактерията Bordetella bronchiseptica, асоциираща се с инфекциозния трахеобронхит, срещу която съществува ваксина. На последно място ще съобщим, че този вирус не е заразен за човека, както и за други видове животни. Следете внимателно за първите симптоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest