Miau.bg»Статии»Живини»Факти за гарваните, които не сте и подозирали

Факти за гарваните, които не сте и подозирали

4 от 4 Снимки

4. Гарваните са хитри


Хитростта на гарваните отдавна е част от фолклора. Много индиански племена вярвали, че гарваните са измамници. Изследванията доказали тези вярвания. Проучване от Вермонтския университет показа, че гарваните могат да си помагат, когато открият плячка. Група млади птици вдига шум, за да привлече още млади гарвани. Двете групи се хранят една след друга, а по-големият брой им помага да опазят плячката от други хищници. Често гарваните се преструват, че крият храна на едно място, като вдигат шум, показвайки местоположението си. В действителност преди това са скътали храната другаде тихомълком.

Гарваните отдавна се свързват с тъмнината, нещастието и смъртта. Много преди Едгар Алън По да ги обезсмърти в своите шедьоври на ужасите, те се повяват в Стария Завет във във връзка с унищожаването на Едом. В тлеещите останки на древното царство, нищо не можело да премине освен гарваните.

Както можете да си представите, това не е допринесло много за укрепване на имиджа им. Встрани от това, че действат като предвестник на смъртта и се използват за зловещите украси за Хелоуин, гарваните са всъщност много адаптивни, добродушни и наистина не са страховити, а страхотни същества.

Още повече, гарваните са едни от най-умните животни на планетата. Да, всички знаят, че са интелигентни, но малко подозират на какви неща са способни. Проучвания показват, че птиците са способни да направят аналогични разсъждения и да взимат логични решения.

Ето /виж галерията/ и още няколко невероятни факта за гарваните, които не сте и подозирали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати