Miau.bg»Статии»Живини»Факти за гарваните, които не сте и подозирали

Факти за гарваните, които не сте и подозирали

3 от 4 Снимки

3. Гарваните чувстват емпатия


Изследвания показват, че гарваните са способни да чувстват силна емпатия. В проучване, направено през 2010 година, гарван от ято, живеещо в околностите на Харвардския университет, бил поставен в клетка. Останалите птици се опитали всячески да му помогнат. След като не успели, те приели събрата си като жертва и в продължение на седмици един или друг член на ятото идвал просто да стои край клетката, за да му прави компания. Това показва, че гарваните са способни на висши мисловни процеси като емпатия.

Гарваните отдавна се свързват с тъмнината, нещастието и смъртта. Много преди Едгар Алън По да ги обезсмърти в своите шедьоври на ужасите, те се повяват в Стария Завет във във връзка с унищожаването на Едом. В тлеещите останки на древното царство, нищо не можело да премине освен гарваните.

Както можете да си представите, това не е допринесло много за укрепване на имиджа им. Встрани от това, че действат като предвестник на смъртта и се използват за зловещите украси за Хелоуин, гарваните са всъщност много адаптивни, добродушни и наистина не са страховити, а страхотни същества.

Още повече, гарваните са едни от най-умните животни на планетата. Да, всички знаят, че са интелигентни, но малко подозират на какви неща са способни. Проучвания показват, че птиците са способни да направят аналогични разсъждения и да взимат логични решения.

Ето /виж галерията/ и още няколко невероятни факта за гарваните, които не сте и подозирали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати