Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Депресия при домашните любимци

Депресия при домашните любимци

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Домашните любимци също могат да изпаднат в депресия. При някои душевното състояние на собствениците е пряко свързано с това на четириногите им другари.

Стопаните често се питат дали настроението им се отразява на домашните любимци. Това е субективно, но може да се каже, че зависи от това колко силна връзка е изградена между животното и човекa, който го отглежда.

Все пак има установени факти за това как влияе човешката депресия на здравето на любимото ни животно. На първо място трябва да осъзнаем, че психичните заболявания, депресията и тревожността не са заразни. Те не са нещо, което може да предадете на любимеца, както би станало с настинка например. Това обаче не е чак толкова голямо успокоение.

Ако домашното животно все пак проявява обезпокоително поведение, то това може да проблем, който е имало отдавна. Има котки и кучета, у които е генетично заложено да изпадат в състояние на тревожност в някои периоди от живота. Състоянието може да се отключи и при смяна на местообитанието.

Подобно на хората, животните са особено чувствителни при смяна на средата на живот. За да се адаптират, е добре да им помогнете да се справят с тревожността.

Човешкият фактор все пак съществува. Когато собственикът е в тежък етап от живота си, взаимоотношенията с домашното животно се променят. Някои стопани разреждат времето за разходка и игри, не поддържат еднакви традиции и настроение всеки ден. А това неминуемо се отразява на любимеца им.

Кучетата са различни. Има някои, които могат и сами да се забавляват с играчките си. Други обаче да се нуждаят от вниманието на стопаните си и когато настъпят промени в рутината, започват да изпитва тревожност. Тя се изразява в търсене на повече внимание или отделяне на повече време за успокояващи дейности като близане на лапи или дъвчене на играчки и други предмети в дома. Ако забележите някое от тези състояния и при вашето куче, задължително на първо място го заведете при вашия ветеринар, за да проверите дали няма някой здравословен проблем.

За да помогнете на себе си и любимеца да преминете през периода на депресия, трябва да се стремите да запазите ежедневната рутина, доколкото това е възможно. Това не означава да изпълнявате всичко до минута. Все пак правете подобни неща всеки ден, които отнемат горе-долу еднакво време.

При наличие на депресия при кучето и/или стопанина, го извеждайте, ако не ежедневно, то поне няколко пъти в седмицата. Разходките на чист въздух и физическата активност са полезни както за кучето, така и за стопанина му. Дори да не разполагате с много време, бързата разходка също върши работа. Ако в дома ви живее котка, то отделяйте нужното време за игра с любимата ѝ играчка.

При наличие на тревожност трябва да стимулирате умa на животното. За целта му подсигурете играчка-пъзел с храна. Така то ще трябва да се потруди, за да достигне до така желаната награда.

Обучителните сесии, които сте започнали, не трябва да се прекратяват. Дори по няколко минути на ден – те занимават ума на кучето, а вас разсейват от проблемите. Винаги се стремете да бъдете положително настроени и да вършите колкото се може повече физическа работа с домашното животно – това ще ви направи по-отворени към щастливите моменти.

Ако до този момент сте прегръщали домашното животно, не спирайте да го правите. Проучванията показват, че животът с куче или котка понижава кръвното налягане и го регулира. Така че колкото повече неща правите едни за други, толкова по-добре и за двете страни - не го забравяйте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати