Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как се смятат годините на котките?

Как се смятат годините на котките?

Как се смятат годините на котките?

Повечето хора смятат, че знаят как да пресметнат възрастта на своето куче, като към всяка една година на любимеца си прибавят седем човешки. Начинът за пресмятане на котешките години обаче не е толкова широко известен.

Знае се, че повечето животни се развиват с пъти по-бързо от хората и тяхната полова зрялост настъпва още след първата им година, а при някои и преди това. Точно това е и причината възрастта на домашните ни любимци да се пресмята по доста по-различен начин от човешката.

Най-популярно е мнението, че една котешка година се равнява на приблизително шест човешки. Това обаче не е най-точната формула, защото има различни изключения, зависещи от породата и теглото на котката. Биологичният часовник на мъркащите любимци е доста по-бавен от човешкия.

На колко години е котката ми?

Ако котката е на седем или осем години, това би означавало, че тя е на около 50 човешки. Това обаче не би я спряло да прави нормалните бели в дома ви, характерни за всеки тийнейджър. На десет години котките без проблеми създават потомство, при това здраво. А това се равнява на 60-годишна възраст при човека.

Котката също така живее по-дълго от кучето. Съществуват и котки, които доживяват и до 20-годишна възраст, което се равнява на почти сто наши години. Това, разбира се, се отнася единствено за здравите котки и добре гледани животни.

Котка

В първите две години от живота си котката расте изключително бързо и това определя друга различна схема, по която трябва да смятате възрастта ѝ. Първият ѝ месец се равнява на шест човешки месеца. Вторият се равнява на четири човешки. Когато възрастта ѝ е три месеца, това прави две човешки години. Следва да прибавите на всеки следващ месец до шестия по 3 човешки години.

Така когато стане на половин година, вашата котка в действителност е на 14 човешки години. След това темпът на растеж се забавя. За седмия и осмия месец се прибавя по една година. На първата си годишнина вашата котка в действителност е на 18 човешки, а когато стане на две години, всъщност е на 25 човешки.

След това да се изчисли възрастта на котката е лесно. Към всяка следваща година на котката прибавете по пет човешки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest