Пикси Боб

Нина 2Нина 2
Новак
34548
Котка Пикси Боб
Снимка: Purrfect Cat Breeds

Пикси Боб прилича на малък рис и затова е популярна сред любителите на екзотични породи котки, които искат да се гордеят с домашен любимец, приличащ на горско животно. Пикси Боб е дружелюбно животно, което е подходящо за семейства с малки деца.

История на Пикси Боб

Смята се, че Пикси Боб на практика е домашна котка с мутация, довела до скъсяване на опашката, но това не обяснява големия размер на животното. За създател на породата се смята американската селекционерка Каръл Брюър. През 1985 година тя се сдобила с коте, което се отличавало с полидактилия - то имало повече пръсти по лапите си от нормалното. Според собствениците на животното котенцето имало майка с къса опашка, а баща му бил напълно обикновен котарак.

Впоследствие Каръл се сдобила с котарак, който бил с къса опашка и макар да гладувал, тежал около 8 килограма. Скоро котаракът създал потомство с котката с полидактилия и стопанката му си запазила едно коте, което кръстила Пикси, което означава елф. Името на породата може да се преведе като късоопашат елф. Така Пикси сложила началото на тази напълно нова порода. През годините собственичката експериментирала в програмата с 25 котки, които събирала в покрайнините на Канадските планини, смятайки, че те са кръстоски между див рис и домашна котка. Всъщност Пикси Боб прилича на миниатюрен рис и точно на това се дължи популярността на новата порода.

Стандарт на Пикси Боб

Представителите на породата Пикси Боб могат да станат огромни, но средно тежат около 5 кг, което е характерно за останалите едри породи котки. Малко селекционери се занимават с отглеждането на наистина гигантски екземпляри - те могат да достигнат около 10 килограма, но са голяма рядкост. Тялото на Пикси Боб е едро и мускулесто, крайниците са дълги, едри и мускулести, с големи кръгли възглавнички и месести пръсти. Допустима е полидактилия - допълнителни пръсти - основно на предните лапи, но не повече от 7 на една лапа. Лапите трябва да са прави при поглед отпред. Идеалната опашка на котка от породата Пикси Боб е права, но са допустими възли и начупвания.

Минималната дължина на опашката на Пикси Боб е 5 см, а максималната по стандарт - до коляното, на изпънатата задна лапа на котката от тази порода. Пикси Боб могат да са късокосмести и със средна дължина на козината. При късокосместите козината е мека, изглежда като разрошена, твърда на пипане и стои изправена. На корема козината е по-плътна и по-дълга, отколкото по цялото тяло. При представителите с по-дълъг косъм, той трябва да е с дължина поне 5 см и по-дълъг по корема. Характерна за породата е формата на муцуната, която има крушовидна форма, силно изразена брадичка и черни устни. Плешките са силно изразени и при движение походката е плавна и мощна.

Грижи за Пикси Боб

Пикси Боб има нужда от свое кътче, където да се чувства защитена и да може да наблюдава оттам цялото помещение, тъй като дивите й инстинкти я карат да е винаги нащрек. Пикси Боб има нужда от много играчки, с които да се забавлява в отсъствието на стопанина си. Пикси Боб трябва да има голямо жизнено пространство и лесно може да се научи да се разхожда на повод, но разходката трябва да се прави на спокойни места без присъствието на много кучета.

Обучение на Пикси Боб

Пикси Боб е умна котка, която лесно се научава да изпълнява команди и винаги с готовност го прави, за да зарадва стопанина си. Пикси Боб може да се обучава, след като навърши пет месеца, и обучението трябва да преминава под формата на игра и да трае не повече от десетина или петнадесет минути дневно.

Хранене на Пикси Боб

Може да храните Пикси Боб както с консервирана или гранулирана храна за котки от висок клас, така и с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти за котката от породата Пикси Боб, добре е да го допълвате с витамини и минерали, които са важни за добрия външен вид и здравето на животното. Не се препоръчва да давате на Пикси Боб овнешко и свинско месо, както и гъше месо и техните субпродукти, тъй като са твърде мазни. Сурова риба, сурови яйца и сурово месо също не са препоръчителни за котките от тази порода, както и кокали, мазна и пикантна храна, тестени и захарни изделия, прекалено гореща и прекалено студена храна.

Заболявания на Пикси Боб

Пикси Боб е здрава котка, която не страда от генетично обусловени заболявания. Въпреки това обаче е възможно Пикси Боб да страда от проблеми с очите, ушите и да е податлива на различни видове дерматити и проблеми с козината.

Любопитни факти за Пикси Боб

Дивият външен вид на котките от породата Пикси Боб няма нищо общо с мекия и доверчив характер, който имат. Тези котки са добри и нежни, спокойно съжителстват с други котки и кучета. Заради големия си размер, котките от породата Пикси Боб се развиват бавно и достигат полова зрялост едва след като навършат 4 години, за разлика от повечето породи котки.

Котките от породата Пикси Боб са умни, активни, адаптиращи се и любвеобилни към хората. Представителите на породата Пикси Боб обичат всички членове на семейството, а не само един. Някои котки от породата Пикси Боб се разбират добре с непознати, докато други се крият от тях и не приемат добре гостите на стопаните си. Пикси Боб обичат да са със стопаните си и гледат през цялото време да ги следват по петите. Добре се разбират с деца и могат да играят с тях с часове.

Котките от породата Пикси Боб добре разбират човешката реч и при споменаването на ветеринар, ще трябва дълго да търсите любимеца си из цялата къща, тъй като тези красиви животни не обичат посещенията в докторския кабинет.

Пикси Боб са доста тихи животни и не общуват с мяучене, а издават разнообразни звуци като леко виене, приличащо на пеене, и различни по тоналност мъркания. Забранено е кръстосването на Пикси Боб с котки от други породи, тъй като това може да доведе до развиване на генетични дефекти. Ако котка от породата Пикси Боб се кръстоса с котка от породата Манкс, поколението може да има сериозни проблеми със скелета, вследствие на гена, отговорен за липсата на опашката.

Недостатъци на Пикси Боб

Пикси Боб се привързва много силно към стопаните си и най-големият недостатък на котките от тази порода е че напълно могат да отхвърлят желанието на новия им стопанин да общува с тях. При смяна на стопанина Пикси Боб, който е миролюбива котка, може да прояви агресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest