Miau.bg»Статии»Живини»Чудо! Зеброва акула зачена непорочно

Чудо! Зеброва акула зачена непорочно

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k44
Зеброва акула

Изключително рядък феномен бе забелязан в аквариума в Таунсвил, Австралия. Зеброва акула се сдоби с три малки, без дори да е имала контакт с мъжки екземпляр от вида, предават чуждестранни издания.

Животните от вида достигат дължина до 3.5 метра. Срещат се обичайно в тропическите и субтропическите зони на Тихия и Индийския океан. Освен във водите на Австралия могат да се видят още в района на Виетнам, Индия, Индонезия, Китай, Папуа Нова Гвинея, Тайланд, Филипини, Япония и др. Най-често се забелязват на дълбочина от 10 до 144 метра.

Служителите от аквариума в Таунсвил, съобщават, че зебровата акула е отелила 41 яйца, като три от тях дори са се развили, независимо че възрастното животно не е имало контакт с мъжки екземпляри от няколко години.

За това непорочно зачатие обаче специалистите си имат научно обяснение. Според тях в случая става въпрос за явлението партеногенеза (от гръцки: partenos (девствен) и genesis (раждане). При него жизнеспособни индивиди се оформят от неоплодени яйцеклетки.

Този вид размножаване се среща сравнително рядко в природата, като е най-характерен за някои пчели, риби и влечуги. Не е изключено да се наблюдава и при пернати, но там шансът подобно явление да се случи, е изключително минимален.

Предимството на този вид размножаване е, че не е нужно присъствието на мъжки индивид. Несъмнено обаче партогенезата крие и своите недостатъците. Така например при нея се наблюдава по-ниско генетично разнообразие. Освен това шансът за поява на мутация е по-висок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest