Риба Бета

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Риба Бета

Риба Бета, известна също така и като Тайландска бойна рибка, е прочута с красивия вид на мъжкарите, които се отличават с преливащи се цветове и дълги воали. Риба Бета често е първата аквариумна рибка на децата, тъй като не изисква големи грижи.

История на риба Бета

Не е ясно кога точно се е появила риба Бета, но първото споменаване на тази красива водна обитателка е през 1800 година. По онова време жителите на Тайланд обръщат внимание на тези атрактивни риби, които проявяват много агресивно поведение една спрямо друга. По онова време рибите Бета живеят в различни водоеми - реки и езера, и изглеждат различно от сегашните - мъжкарите са с къси плавници и кафяво тяло.

Тайландски селекционери кръстосват риби Бети, взети от дивата природа, и получават риба, която кръщават Пла Кат - хапеща риба. През 1909 г. тези рибки вече са с красиви воали и получават името си, което е заимствано от наименованието на племето Бета, известно с агресивните си мъже, които са били много смели воини. Второто си наименование - Тайландска бойна рибка, Бета получава заради факта, че на различни места в Азия се организирали боеве между мъжкари от този вид, които се съпровождали от високи залагания. В Европа риба Бета попада през 1892 г., когато пристига в Париж, а няколко години по-късно такива риби се появяват и в Германия.

Външен вид на риба Бета

Женската риба Бета силно се различава от мъжката - тя не е така красива, с къси перки е и има малък бял израстък, който прилича на зрънце хайвер. Мъжките имат разкошни дълги воали на опашката и плавниците. Женските стават дълги около 4 сантиметра, мъжките - около 5 сантиметра. Риба Бета е една от най-красивите аквариумни рибки с дългите си воали и яркия си цвят, който се прелива в различни нюанси. Съществуват риби Бета в различни цветове - сини, червени, жълти, зелени, розови и бели. Съществуват риби Бета, които са двуцветни - плавниците им са различен цвят от тялото, а също така и трицветни. Най-интересни са така наречените драконови риби Бета, които сякаш са покрити със сребърни люспи.

Грижи за риба Бета

Красива риба Бета

Риба Бета може да се отглежда дори в чаша, но това тормози тези издържливи рибки, тъй като пространството им за живот е силно ограничено. Риба Бета трябва да се отглежда в аквариум с вода с температура не по-ниска от 25 градуса. Когато водата е по-студена, рибите Бета се опитват да се заровят в близост до корените на растенията и заспиват. При повишаване на температурата те изплуват нагоре.

Хранене на риба Бета

Риба Бета няма претенции по отношение на храната и с удоволствие хапва всички видове храна за аквариумни рибки - суха, жива или дори замразена. Малките риби Бета, които още нямат два месеца, се хранят с инфузории - това е микрохрана за малки, все още развиващи се рибки. Малките риби Бета може да се хранят също така и със сварен жълтък. Понякога рибите Бета получават заболявания на стомаха от суха храна. В аквариума рибките Бета убиват охлювите и се хранят с тях.

Размножаване на риба Бета

Риба Бета става полово зряла, след като навърши 4 месеца. Препоръчва се обаче тази риба да се размножава, след като навърши 6-7 месеца. Колкото повече пъти мъжкарят опложда хайвера на женската, толкова по-едри стават плавниците му. Ако пък женската не мята хайвер известно време, тя губи тази своя способност. Препоръчва се използването на отделен аквариум за двойката, която ще дава потомство. За да се стимулира създаването на потомство, е добре водата в аквариума да е около 28 градуса. Не е необходимо нито аериране на водата, нито ярка светлина, това само пречи на любовния период на рибите Бета.

Мъжкарят прави гнездо от балончета въздух, които закрепва със слюнка. Добре е мъжкарят да прекара един ден сам в аквариума, за да направи гнездо от балончета, и тогава се пуска женската. Необходими са много растения в аквариума, за да може женската да се крие между тях, тъй като е възможно мъжкарят да прояви прекалено голяма агресия спрямо нея. В такива случаи е добре той да бъде заменен с друг мъжкар.

След няколко дни мъжкарят стиска женската в средата на тялото, като по този начин успява да изстиска от нея няколко зрънца хайвер. Докато те излизат от тялото на женската, мъжкарят ги опложда. Той успява да ги улови едно по едно, преди да са стигнали до дъното на аквариума, и ги подрежда в гнездото от мехурчета въздух. Това продължава, докато мъжкарят изстиска между 200 и 400 зрънца.

Тайландска бойна рибка

Веднага след като оплождането приключи, женската трябва да бъде извадена от аквариума, тъй като мъжкият ще се опита да я убие. Мъжкарят се грижи денонощно за хайвера - ако някое зрънце падне от гнездото, той внимателно го връща в него. След 5-6 дни се появяват малки рибки, които започват да плуват и това е времето, в което мъжкарят трябва да се махне от аквариума, за да не ги смачка, тъй като ще се опитва да ги върне в гнездото. Малките трябва да растат в аквариум, в който водата се аерира.

Любопитни факти за риба Бета

Риба Бета използва атмосферен въздух за дишане, затова няма нужда от допълнителна аерация на въздуха, освен когато е много малка, на няколко дни. В природата риба Бета живее във вода, бедна на кислород и се е приспособила към това да използва атмосферния кислород благодарение на специален орган, наречен лабиринтов. Тъй като лабиринтовият орган на риба Бета се развива едва след около два месеца и е добре водата да бъде обогатявана с въздух.

Ако мъжка риба Бета се огледа в огледало, тя изпада в ярост и се опитва да атакува въображаемия си съперник. Но ако няколко пъти се излъже, мъжкарят отказва да повтаря грешките си и игнорира отражението си. Риба Бета живее около 3 години. По време на размножителния период мъжките и женските риби Бета сменят окраската си, която става много по-ярка от обикновено.

Недостатъци на риба Бета

Мъжкарите на Риба Бета не трябва да се отглеждат с други риби, тъй като е възможно да повредят красивите им воали. Понякога обаче е възможно другите риби да проявяват поносимост към мъжката Бета. Но мъжкарите често се опитват да убият други риби, особено ако те имат воали, тъй като Тайландската бойна рибка веднага ще ги разкъса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати