miau.bg»Статии»Живини»Странните зеници на тези животни ще ви вцепенят

Странните зеници на тези животни ще ви вцепенят

Нина НордНина Норд
Джедай
226133
Листоопашат гекон
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

За разлика от повечето животни, които са с кръгли зеници, съществуват видове, чиито зеници не спират да вълнуват учените по цял свят. Всички знаят за зениците на котките, които са като вертикални линии, въпреки че лъвовете и тигрите са с кръгли зеници като хората и кучетата.

Според специалистите вертикалните зеници са били особеност на прародителите на съвременните котки и са позволявали да се прецени точно разстоянието до жертвата преди скок. Едрите котки са с кръгли зеници, тъй като с увеличаване на размера на тези животни е намалявала и необходимостта от вертикална зеница.

Планинска коза

Планинските кози имат правоъгълни зеници, които приличат на хоризонтална тясна линия, ако не са разширени. Някои други копитни животни, а също така, колкото и да е странно, и октоподът имат правоъгълни зеници. Те позволяват да се вижда всичко на 340 градуса, без да се въртят. Човекът може да вижда от 160 до 210 градуса. За тревопасните такова зрение е необходимо, за да могат да видят отдалече приближаващия се хищник.

Филипински дългопет

Филипинският дългопет, който се храни с гущери и насекоми, притежава най-големите очи в света спрямо тялото му. Ако хората имаха очи с пропорциите на филипински дългопет, техните очи щяха да са като грейпфрути. Очите на дългопета не могат да се въртят в очните кухини, затова животинката върти главата си на 180 градуса. Зениците на филипинския дългопет са като хоризонтални тесни елипси.

Хамелеон

Хамелеонът, който е известен най-вече със способността си да променя цвета си спрямо околната среда, е с клепачи, които изцяло покриват очите. В средата на клепача има малък отвор, през който се вижда зеницата на окото на хамелеона. Всяко око на това животно се движи независимо от другото, благодарение на което хамелеонът вижда на 360 градуса. Когато хамелеонът избира жертва, той я гледа с двете си очи и така се получава ефект на стереоскопично зрение.

Листоопашатият гекон, известен още като сатанински гекон, има странни очи с вертикални зеници, които имат отвори. Благодарение на тези отвори листоопашатият гекон може да получи толкова светлина, колкото е възможно. Тази животинка може да вижда обекти и предмети през нощта заради тази своя способност. И докато котките и акулите виждат до десет пъти по-добре от хората, листоопашатият гекон вижда над 300 пъти по-добре от човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest