miau.bg»Статии»Живини»Котките реагират на човешките изражения

Котките реагират на човешките изражения

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54699
Котки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Американски учени установиха, че котките също като кучетата имат способността да разпознават изражението на стопаните си. Те изучават лицата ни и успяват да разчетат настроенията ни.

Мария Галвани и Дженифър Уонк от Окландския университет в Рочестър представиха първите убедителни доказателства за това, че котките могат да разпознават изражението на лицето на своите стопани.

Учените са изследвали поведението на 12 котки и техните стопани. Животното се държало изключително положително, когато виждало усмивка на лицето на собственика си – то се търкало, мъркало и се качвало на коленете му. Усмивката на човек карала животното да иска да прекарват повече време с него, отколкото когато стопанинът прави негативни гримаси.

Тестовете обаче не спират до тук. Във втората част на опитите учените поставили котките в компанията на напълно непознати. В този случай не се забелязала промяна в положителното им отношение спрямо това дали човекът се усмихва или не.

Заключението на учените е, че котките не са равнодушни към нас и са способни да разпознават нюансите на човешките жестове. Те стигат дори по-далеч и смятат, че котките посвещават целия си живот на това да изучават човешкото изражение.

До момента бе известно, че кучетата разпознават различните изражения на човешкото лице. Експериментът доказва, че котките не стоят по-назад, въпреки че реакцията им към човешката емоция не е толкова осезаема.

Котка

Резултатите обаче в никакъв случай не са категорично доказателство, че котките проявяват емпатия към нас. Най-вероятно те се учат да асоциират усмивката на своите стопани с награда, смятат специалисти.

Кучетата имат способността да дават много по-ярки отговори на човешките емоции, тъй като са опитомени по-рано от котките. Така те са имали повече време, за да се приспособят към живота с хората, обясняват още те.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest