Miau.bg»Статии»Живини»Тайнствено животно обитава зоопарк в САЩ

Тайнствено животно обитава зоопарк в САЩ

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Фоса

Палаво екзотично животно събира погледите на посетителите в зоопарка в Кливланд, щата Охайо, САЩ. В зоологическата градина живее фоса - животински вид, срещащ се свободно единствено на остров Мадагаскар.

От видеоклип, споделен в социалните мрежи, се вижда как чудноватият бозайник прекарва своето ежедневие. Животното, което мнозина биха сравнили с малка пума, разполага с голяма топка, с която явно обича да си играе по цял ден.

То се катери върху сферата и се опитва да запази баланс върху нея. Понякога се изтърва от кълбото и пада, но след малко отново се качва върху топката и продължава да я търкаля. Заради своето игриво поведение и необичайния си външен вид фосата мигновено грабва гостите на зоологическата градина.

Фосата е толкова интересна за повечето хора, защото се счита за ендемит. Ето защо появата на подобно животно извън остров Мадагаскар винаги предизвика фурор сред хората. Фосата, наричана също мадагаскарска дългоопашата вивера, е хищник, отличаващ се със средно телосложение.

Освен с пумата тя бива оприличавана още с мангуста и котка заради елегантното си тяло и пъргавите си добре премерени движения. Фосите се отличават с къса, лъскава и добре прилепнала към тялото козина, обагрена в кафеникаво. Възрастните мъжки екземпляри достигат дължина до осемдесет сантиметра (без опашката), а теглото им варира между осем и десет килограма. Женските представителки на вида се отличават с по-дребно тяло.

Представителите на този вид са все още не добре познати на науката, тъй като водят доста потаен начин на живот. Преди изследователите смятаха, че този хищник ловува нощем, но в последствие тази теория беше преборена.

фоса Мадагаскар

Знае се обаче, че фосата е отличен ловец и благодарение на бързите си реакции лесно хваща своите жертви. Мадагаскарска дългоопашата вивера е от животните, които старателно подбират своята храна. В менюто на хищника попадат птици и риба. Лемурите обаче остават най-предпочитаната от фосата плячка.

Популацията на екзотичното същество от остров Мадагаскар не е от най-многобройните. Ето защо то присъства в Червения списък на световнозастрашените видове на IUCN, където е класифицирано като уязвим вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest