Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Породи овчарски кучета

Породи овчарски кучета

Кавказка очварка

Всички кучета от овчарските породи вдъхват респект заради забележителните си размери. Но голяма част от тези едри породи, изглеждащи опасни, са известни със своята толерантност и дори загриженост към човешки същества, особено към децата.

Това е една и от основните причините овчарските кучета да се срещат все по-често по улиците и в хорските домове, а не на пасището. Тези четириноги приятели не познават почивка, призванието им е да придружават и пазят стадата. Тази способност им е вменена по природа, затова ако сте решили да се сдобивате с такъв домашен любимец, имайте едно наум. Ето и кои са основните породи овчарки.

Немска овчарка

Немската овчарка е най-известната порода кучета, синоним на вярност към стопанина и семейството. Към днешна дата кучетата от породата са предпочитани за охрана на държавните граници, безценни помощници на органите на реда и незаменими пазители на семейното имущество.

Немска овчарка

Кавказка овчарка

Кавказката овчарка е смело и решително куче, лоялно към господаря си и се държи агресивно към непознати, като често дори може да прояви злоба, затова е трудно за подчинение. При встъпването в бой с хищниците най-уязвими се оказват ушите, затова по стандарт те се купират.

Българска овчарка

Българската овчарка, позната още и като българско планинско куче, е с наистина много древни корени. За негов далечен прародител се смята тибетският дог. Според различни сведения в древен Рим такива кучета са използвани в гладиаторски битки.

Българска овчарка

С течение на времето се разделят на две породи - шарпланинец и каракачанска овчарка. Именно от нея произлиза познатото днес българско овчарско куче. Тя е отглеждана по нашите земи още от времето на древните траки, а по-късно и от скитащите скотовъдци - каракачаните. Имащи нужда от смел, силен и надежден пазач за стадата си, се оказва, че това куче покрива всички критерии.

Бяла швейцарска овчарка

Освен изключително красива бялата швейцарска овчарка е много интелигентно, бдително и изпълнено с живот куче. То притежава силно развита лоялност към членовете на своето семейството и е изключително подозрително към натрапниците. Кучетата от тази порода се характеризират с по-благ и зрял характер спрямо този на немските овчарки.

Средноазиатска овчарка

Изключително древна порода, произхождаща от азиатските страни. Породата Алабай, както е другото име на средноазиатската овчарка, през годините е използвана като пазач на овце, кози, имоти и крави.

Познати са още Белгийска Овчарка, Австралийска Овчарка, Източноевропейска Овчарка, Унгарска Овчарка, Средноазиатска Овчарка.

Ако желаете да си вземете кученце от тези породи, разгледайте нашите обяви за овчарски кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest