Ротвайлер

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Ротвайлер
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Ротвайлерът е смел защитник, за когото най-важно е да чувства, че закриля стопанина си и семейството му. Ротвайлер е перфектното куче за охрана, а заради вродената му интелигентност то се използва в полицията и на границата.

История на Ротвайлер

Няма древни писмени документи, в които да се споменават кучета, приличащи на съвременния Ротвайлер, но според кинолози породата произхожда от древноегипетски едри мускулести кучета. Бойни сцени с участие на кучета, които много приличат на съвременния Ротвайлер, са изобразени на барелефи в гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Когато египтяните се биели с враговете си, тези кучета се биели наравно с тях. В мирно време те участвали в редица религиозни ритуали, за което свидетелстват статуи в храмовете им, напомнящи за кучета с визия на съвременния Ротвайлер.

През VI век преди новата ера кучета, които приличали на Ротвайлер, били развъждани във Вавилон. Те не участвали в битки, но помагали ва жителите на Месопотамия да ловят лъвове и охранявали жилищата на стопаните си. По това време тези кучета били известни като молоси. Постепенно те станали популярни и в съседните държави. Асирицийците вярвали, че дори глинена фигурка с изображение на тези едри кучета може да предпази дома им както от зли духове, така и от крадци и разбойници. В древен Рим молосите участвали в гладиаторски битки и се биели с лъвове и бикове на гладиаторската арена. Освен това те помагали за насочването на огромните стада, които съпровождали римската армия, тъй като войниците имали постоянно нужда от месо.

Когато стадата привършвали, римските войници оставяли кучетата си там, където били отседнали. Затова молосите се разпространили бързо из цяла Европа. Един от римските походи минавал през Алпите и през планинската верига легионерите стигнали до Южна Германия. Те завоювали територията и я нарекли Земята на Флавий. Много римляни се заселили там и отглеждали молоси. След два века римляните били изгонени и местните жители построили различни градове, сред които и град Ротвайл, посторен през VI век. Молосите продължавали да живеят в този район и помагали на местните жители в отглеждането на стадата и охранявали жилищата им.

Кученце Ротвайлер

Молосите помагали много на месарите, като водели стадата към кланиците и охранявали месарските магазини. Така постепенно породата станала известна като месарско куче. Месарите дори доверявали на кучетата си парите си, които те носели на врата си, защото никой не смеел дори да приближи пазача на четири лапи. През XIX век с построяването на железницата породата почти изчезнала. В Хамбург група пияни моряци нападнали местните жители и благодарение на ротвайлера на един от служителите в общината бандитите били изгонени. Така Ротвайлерът започнал да работи в полицията. През 1910 година били открити само няколко кучета от породата, но постепенно започнало нейното възстановяване.

Стандарт на Ротвайлер

Мъжкият Ротвайлер достига до 69 сантиметра височина и тежи до 59 килограма. Женските представители на породата достигат до 63 сантиметра височина и тежат до 52 килограма. Ротвайлер е с изключително добре развита мускулатура, която е релефна и лесно се забелязва поради късата козина на кучетата от тази порода. Ротвайлерът има голяма глава със заоблени кафяви вежди. Ротвайлерът е с мощни челюсти с едри зъби. Устните на Ротвайлер са тъмни, козината на тялото му е много къса. Тя е черна с кафеникави петна около устата, на лапите и на раменете. Чистокръвният Ротвайлер има голям гръден кош и прав издължен гръб. Очите на Ротвайлер са тъмни, носът му е черен. Крайниците са едри и мускулести, лапите са кръгли. Опашката на Ротвайлер се купира, но в някои държави това е забранено и тогава опашката е дълга, с дебела основа и стесняващ се край. Ушите на Ротвайлер са големи и клепнали.

Грижи за Ротвайлер

Ротвайлер има нужда от много разходки. Идеално е ако кучето от тази порода живее на двор, защото там ще се чувства най-добре, тъй като по цял ден ще тича и ще пази територията си. Ако Ротвайлерът живее в апартамент, се препоръчва да бъде извеждан два пъти по два часа. Това е куче, което с радост ще ви придружава, ако обичате да тичате или карате колело. Не се препоръчва да се разрешава на Ротвайлер да скача от високо, тъй като може да увреди гръбнака си. Затова не се препоръчват игри, в които Ротвайлерът трябва да подскача нависоко, за да хване нещо, например фризби. Козината на Ротвайлер няма нужда от разресване, защото е много къса.

Обучение на Ротвайлер

Ротвайлер е много умно куче, което с лекота може да бъде обучено да изпълнява различни по сложност команди. Не се допуска употребата на физическа сила по време на обучението на Ротвайлер, тъй като той може да се превърне в агресивен.

Хранене на Ротвайлер

Можете да храните Ротвайлер както със суха храна и консерви за кучета, така и с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти за Ротвайлер, е добре да знаете, че над 50 процента от менюто му трябва да представлява месо и месни субпродукти. Свинското месо е изключено от менюто на Ротвайлер, тъй като е прекалено мазно за кучетата от тази порода. Овнешкото месо също не се препоръчва. Можете да храните Ротвайлер с термично обработено телешко, говеждо, агнешко, заешко, пилешко и пуешко месо. Веднъж в седмицата може да давате на Ротвайлер сварена обезкостена риба.

При хранене с натурални продукти е добре да допълвате менюто на Ротвайлер с необходимите за това едро куче витамини и минерали. Различни видове зеленчуци - пресни или сварени, допълват менюто на Ротвайлер, както и някои видове плодове. Кисело мляко, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз или елда, попарени и охладени овесени ядки се харесват от Ротвайлер. Може да давате на Ротвайлер едри кокали, но не трябва да му се дават тръбни пилешки кокали, защото могат да разкъсат червата му и това да има фатален край за кучето. Не се препоръчва да давате на Ротвайлер прясно мляко, морски дарове, сладко и тестено, шоколад, пикантно и солено, пушено месо и пушена риба, прекалено горещи и прекалено студени храни.

Заболявания на Ротвайлер

Ротвайлер е податлив на различни генетично обусловени кучешки заболявания, характерни за по-едрите породи кучета. Сред тях са преплитането на червата, ставни заболявания, кучешка дисплазия на тазобедрената става, дисплазия на ретината, прогресивна атрофия на ретината и последваща слепота. Също така Ротвайлер може да страда от усукване на клепача, катаракта, напукване на колянната капачка и последващо окуцяване, проблеми с бъбреците и нервната система, дисплазия на лакетната става.

Куче Ротвайлер

Освен това Ротвайлер е податлив на стенозa на аортата - симптоми на това заболяване са внезапната слабост, колапс и смърт и сложното е, че то не може да бъде диагностицирано, а симптомите настъпват, когато вече е късно. Ротвайлер може да страда от вродена хипотрихоза - заболяване, което предизвиква симетрична загуба на козина. Освен това Ротвайлер може да страда и от атлантоаксиална нестабилност - вродено заболяване, което се характеризира с недостатъчно добро съединение между първите прешлени на шията.

Любопитни факти за Ротвайлер

Ротвайлер е куче, което се справя добре с откриване на наркотици и други забранени вещества и работи от десетилетия с униформени служители по охрана на летища, митници и важни обекти. Ротвайлерът обожава членовете на семейството си, но не се препоръчва да го оставяте с малки деца, тъй като може да ги нарани, докато се опитва да играе с тях.

В някои градове в Германия е забранено отглеждането на кучета от породата Ротвайлер, тъй като има много случаи на недостатъчно добре обучени Ротвайлери, които проявяват агресия спрямо хора. За да се установи дали дадено куче е агресивно, се прави тест, при което то попада в центъра на тълпа от двадесетина човека и те все повече се приближават към него. Ако то не прояви кучешка агресия, тестът е преминат успешно.

В САЩ се прочу Ротвайлерката Моли, която спаси две новородени агнета. Те се родили със забавена циркулация на кръвта и нямало да оживеят, ако Моли не се заела с тях. Тя облизвала коремчетата и гръбчетата им цяла нощ, докато те не се съвзели.

Недостатъци на Ротвайлер

Ротвайлер е куче с добре развити инстинкти за охрана и проявява подозрителност към непознати хора. Той може да прояви агресия, ако според него определен човек представлява заплаха за стопанина му или за неговата собственост.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за ротвайлер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest