Miau.bg»Статии»Живини»Статии за котки»Кадифе - най-старата жива котка в света

Кадифе - най-старата жива котка в света

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Най-старата котка
Сгъваема масичка за лаптоп и таблет
Препоръчано за теб:
Сгъваема масичка за лаптоп и таблет
36.00 лв.
Виж ››

Котакът Кадифе от щата Орегон, САЩ, официално си спечели титлата за най-стара жива писана на планетата. През лятото на 2015 г той навърши 26 години и си спечели място в книгата на рекордите на Гинес. Обикновено котките живеят по 10-15 години, но някои представители на вида достигат впечатляваща възраст.

Кадифе живее в провинциална местност в Орегон, на около 160 километра от Портланд. През повечето време той е навън, където ловува мишки, плъхове и различни други вредители. Освен гризачи обича да похапва и сирене чедър. Стопанката на котката-рекордьор се казва Ашли Рид Окуре. Когато малкото котенце се появява в живота ѝ, тя е само на седем години.

Преди Кадифе да бележи рекорд, титлата за най-стара жива котка в света се падаше на британката Попи. Тя е осиновена от сегашната си стопанка, когато била на пет години.

Преди да почине на 24 години (през месец юни миналата година) Попи вече беше сляпа и глуха, но въпреки това продължаваше да комуникира с хората. Според стопанката на покойната котка тя успяла да достигне такава впечатляваща възраст, тъй като спазвала специална диета и се движела доста.

Иначе официално най-дълго живялата котка в света е Крим Пъф от щата Тексас. Тя влиза в книгата с рекордите на Гинес, след като си отива от този свят, навършила цели 38 години. По неофициални данни обаче се е намерил котарана, която е още по-стара и от Крим Пъф.

Става въпрос за котката Луси, чиито собственици през 2011 година твърдяха, че имат 39-годишен домашен любимец. Дълголетницата Луси беше отгледана в британско семейство. Нейният стопанин Бил Томас сподели, че е наследил котката от баба си през 1999 година. Той с изненада установил колко старо е животното, след като в дома му пристигнала близка на семейството.

Когато въпросната леля разбрала, че това е същата Луси още от едно време, не могла да повярва. След тази случка собственикът на дълголетната писана решил да заведе Луси на ветеринар. Специалистът прегледал животното и също потвърдил, че то е доста старичко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest