miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Най-допусканите грешки при хранене на куче

Най-допусканите грешки при хранене на куче

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54696
Кучешка храна
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Отглеждането на куче е отговорна задача, която не се удава на всеки. За всяко нещо си има правила – включително и за храненето. Ето кои са най-честите грешки, които човек допуска при храненето на своя любимец.

Кокалите

Символът на кучешкото хранене е кокалът. Това обаче не го превръща в перфектната храна за него. Кокалите не подходящи за стомаха на това животно. Дори наличието на силно агресивни стомашни сокове не могат да ги разтворят. Острите частици от кокалите могат да причинят тежки вътрешни наранявания. Ако все пак решите да дадете кокали на кучето си, то нека те бъдат кокали за дъвчене от пресована кожа. Те са полезни и действат като естествена четка за зъби за кучето.

Остатъци от собствената ви храна

Повечето хора са свикнали да дават остатъците си от храна на кучето. Идеята, че кучето и господарят му спокойно могат да ядат едно и също, е дълбоко залегнала в съзнанието ни и е крайно погрешна. Подхвърлянето на хапки от масата, които да стимулират кучето да изпълнява една или друга команда, то приема с благодарност, тъй като комуникацията е важна за него.

За съжаление в повечето случаи тези хапки не са здравословни за най-добрия приятел на човека. Те не съответстват на определената подходяща кучешка храна. В тях има твърде много енергия и твърде малко поносими хранителни вещества. Похапвайки човешка храна, кучето получава богат набор от вредни за него вещества.

Не готвите храната на кучето си

Храната за кучето трябва да се готви. Задължително. Някои смятат, че това е животно и няма проблем да яде сурово месо. Други дават на кучето си само и единствено сурово месо, тъй като смятат, че това ще го направи зло. Истината е, че ако кучето се храни само със сурово месо, това неминуемо разболява животното и дори може да го убие. В суровото и говеждо месо се съдържат вируси, които причиняват някои смъртоносни болести и салмонели, които могат да бъдат умъртвени само чрез термична обработка.

Хранене на куче

Давате на кучето си основно месо

Широко разпространен мит сред притежателите на кучета е, че тези животни са изключително месоядни. Истината е, че кучето не може да яде само месо и кокали. Повечето кучета наистина обожават месо, но това не отговаря на условията за правилно хранене. В своята същност кучето произлиза от род животни, които се хранят с плячка. Тя не е само месо – в стомаха и червата на тези животни се съдържат и предварително обработени въглехидрати. Поради това храната, която се дава на кучето, трябва да е разнообразна.

Позволявате му да яде боклуци

Кучето се ръководи от инстинкта си, но що се отнася до храненето, той е доста притъпен. В наши дни любимецът ни яде всичко от любов и инстинкт за подражание. Похапването на сладки, бонбони, торти, кейкове, кюфтенца води до затлъстяване. Всяко трето куче е затлъстяло, а всяко пето страда от нарушена функция на надбъбречната кора. Поради това е добре да следим какво приема домашния ни любимец и да прекратим всички вредни навици.

Кучето предпочита хубаво раздробената храна пред големите късове. То не може да отхапва големи парчета месо. Ако все пак му се наложи, това може да доведе до повръщане, раздробяване и повторно поглъщане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest