Рибки Хелер

Нина 2Нина 2
Новак
34513
Рибки Хелер

Хелер са живораждащи рибки от семейство пецилид, които в природата се срещат във водните басейни на Хондурас, Гватемала, Мексико и Централна Америка. Хелер са популярни аквариумни рибки. Рибките Хелер се препоръчват на всички, които за първи път се опитват да развъждат аквариумни любимци и млади акваристи. Рибките Хелер са лесни за отглеждане. Те са подходящи домашни любимци за деца. Много предпочитани са наред с гупи, златни рибки, сомчета за аквариум, риба Кардинал, скалария, неонови рибки.

История на рибките Хелер

Смята се, че хелерите са се появили още в палеозойската ера. Оттогава насам те са се променили доста, но основното, което се е запазило, е мечът, който се появява на опашката. Заради това рибките Хелер са наричани мечоносци. В естествената си среда може да бъдат срещнати зелени рибки Хелер, които в аквариумна среда се кръстосват с друг вид риби, подобни на него - Пецилия. Така се получават различни цветове от рибките Хелер. Рибките Хелер са били донесени в Европа за пръв път през 1909 година и оттогава стават все по-популярни като аквариумни, защото не изискват особено много грижи, а в същото време изглеждат много ефектно.

Хелерите дължат името си на немски ботаник, който се е казвал Карл Бартоломеус Хелер. Освен от ботаника Карл Хелер се е интересувал и от животни и риби. Той е първият човек, който е донесъл в Европа рибките Хелер, след като ги е хванал в естествената им среда в мексикански водоем по време на продължителното си пътешествие из Централна Америка. Затова рибките били наречени в негова чест. Те са известни също така и като меченосци на Хелер.

Характеристики на рибките Хелер

Цветовете на хелерите могат да бъдат черно, червено или в лимоново жълто. Също така може да са петнисти или с дълги райета. Дивите форми на рибките Хелер са дълги 8 сантиметра, когато рибката е от мъжки пол, без да се смята мечът. Рибката достига до 12 сантиметра, ако е женска. Характерен за мъжките рибки Хелер е своеобразен израстък на долната част на опашката, който прилича на меч. Съществуват хибриди с два меча и увеличен гръбен плавник. Женските са оцветени по-бледо от мъжките. Много са красиви рибките Хелер, известни като пеперудени, които имат много дълги гръбни и опашни плавници, заради което приличат на огромни красиви пеперуди. Съществуват също така рибки Хелер, които са наполовина червени, а останалата част от тялото им е на бели и черни петна.

Грижи за рибки Хелер

Не изискват особено много грижи за рибки Хелер. Оптималната температура на водата в аквариума, в който се отглеждат рибки Хелер, трябва да е между 24 и 26 градуса. Рибките Хелер могат да понесат с лекота намаляването на температурата на водата за кратко време до 16 градуса. Веднъж седмично е добре да се сменя 30 процента от водата в аквариума с нова. Аерирането на водата също се препоръчва, затова трябва да снабдите аквариума със специална помпа, която да добавя кислород във водата, в която живеят рибките Хелер. Но ако в аквариума няма чак толкова много рибки Хелер, те могат да живеят и без аериране.

Върху аквариума е добре да има стъкло, тъй като мъжките хелери имат склонността да изскачат от аквариума. По характер рибките Хелер са спокойни и миролюбиви. Но тези рибки Хелер, които не са особено подвижни, могат да страдат от увреждане на плавниците, защото останалите рибки ще ги нападат. Не се препоръчва хелерите да живеят в аквариум заедно с много по-малки от тях риби, тъй като ще ги тероризират постоянно. Мъжките рибки Хелер постоянно се бият.

Хелер

Затова се препоръчва, ако има повече от два мъжкаря в аквариума, да има и голямо количество женски. Тогава вниманието на мъжката рибка не се насочва само към съперника, а и към женските екземпляри. Най-добре е в групата рибки Хелер да има трима-четирима мъжкаря, сред които един ще е най-силен и ще успява да доминира над другите.

За да има къде да се крият рибките и да не се бият толкова, е добре да има достатъчно количество растения в аквариума. Растенията за рибки Хелер, трябва да са високи и да достигат до повърхността на водата. Какъв аквариум за рибки хелер да изберем?

Препоръчва се хелерите да се отглеждат в дълъг аквариум, за да имат достатъчно пространство.

Хранене на рибки Хелер

Рибките Хелер се хранят с абсолютно всички видове храна за рибки - както на прах, така и замразена, консервирана и жива храна за рибки. Ако ви се наложи да отсъствате от дома си една или две седмици, рибките Хелер ще понесат този период, без да се хранят и това няма да се отрази особено върху здравето им. Но все пак не си съветваме да си правите експерименти. Възможно е да намерите болни рибки. Или дори да започнат да умират рибките. Така че при пътуване им осигурите някой, който да ги наглежда.

Ако в аквариума има живи растения, те могат да се хранят с различни образувания по водораслите. За тази цел им помага специален израстък върху езика им, който прилича на стъргалка. С него те остъргват образуванията, които са като налепи върху водораслите и са хранителни за тях.

Хелерите могат да се хранят също така и с миниатюрни аквариумни охлюви, които живеят по стените на аквариума. Рибките Хелер разтърсват черупките на охлювчетата, докато те не изпаднат от тях, и ги изяждат. Не се препоръчва да прехранвате хелерите. Достатъчно е един или два пъти дневно да им хвърлите малко храна, а след 10 минути да премахнете остатъците, които не са изядени. Хелерите понасят по-лесно липсата на храна, отколкото преяждането, той като то може да се окаже фатално за нея. Можете да добавяте в менюто на рибките Хелер стрити на прах овесени ядки, а също така жълтък от твърдо сварено яйце, пресен спанак или маруля.

Размножаване на рибките Хелер

Размножаването на хелери в аквариумни условия не е никак сложно, тъй като те са живораждащи. Женската рибка Хелер ражда достатъчно големи и напълно оформени малки рибки. Бременността при хелерите продължава 40 дни, като в последните дни преди раждането коремчето на рибката се увеличава много и става квадратно. По-едрите женски риби Хелер могат да родят накуп до 50 малки. В някои случаи женската рибка Хелер ражда около 100 малки, но се случва да роди и не повече от 10 малки рибки. Веднага щом забележите, че женската ще роди скоро, трябва да я преместите в отделен аквариум с много растения с дребни листенца.

Това позволява на малките рибки да се крият между листата и да оцелеят. Много често се случва женската да изяде малките си, след като ги роди, затова е добре да им се даде възможност да се крият от нея. След раждането женската трябва да се върне в общия аквариум, а малките да се гледат самостоятелно, докато пораснат достатъчно. Малките рибки Хелери се хранят с различни видове суха храна, както и с намачкан жълтък от твърдо сварено яйце. Ако женската рибка Хелер роди в общия аквариум, малките веднага трябва да бъдат преместени, защото ще се превърнат в храна за останалите риби.

Заболявания при рибки Хелер

Хелерите са доста издържливи и здрави. Заболявания при Хелерите се проявяват рядко. За да бъдат винаги здрави, трябва да се спазва добра хигиена и да има редовно почистване на аквариума. Когато купите нова рибка, е добре да я държите поне седмица в отделен аквариум, за да не се заразят всички останали. Ако рибката е покрита с бял мъх, веднага трябва да бъде лекувана по преценка на специалист. Ако тялото на рибката Хелер е покрито с малки ранички, това също е знак, че рибката не е добре и трябва веднага да бъде лекувана от специалист.

Любопитни факти за рибките Хелер

Интерес факт е, че рибките Хелер реагират на пренаселването на аквариума - тогава част от женските може да сменят пола си и да се превърнат в мъжкари. Тогава на опашката на женската се появява характерният за мъжкарите меч. На тялото ѝ се появява размножителен мъжки орган, който се трансформира в такъв от аналния плавник на рибката. Когато женската рибка Хелер се превърне в мъжка, само един от десет опита за чифтосване се увенчава с успех, а родените от такава кръстоска рибки са само от женски пол.

Полът на хелерите зависи от температурата на водата, в която живеят. При високи температури има повече мъжкари, а при по-ниски температури има повече женски. Половата зрялост на рибките Хелер настъпва след петия им месец и зависи от температурата на водата. Всички видове рибки Хелер могат да се чифтосват и така се получават още по-интересни цветови съчетания.

Ако искате да се грижите за рибки като тези, вижте тези обяви за рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни