Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Боксер вкъщи

Отглеждане на Боксер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Боксер

Боксерът е популярна порода кучета, която води началото си от Германия. Предполага се, че тези четириноги са преки наследници на изчезналата вече разновидност немски буленбайзер. Някога песовете служели на ловците, когато трябвало да се справят с по-масивен дивеч.

Само с няколко движения те успявали да преборят глигани и дори мечки. За да се облагороди породата, тя била кръстосана с английски булдог и така на бял свят се появили боксерите, които правят впечатление със сила, аристократичност и интелект.

Тези изключително атлетични създания достигат височина от 65 сантиметра, теглото им често надхвърля 30 килограма. Космената покривка на кучето е много къса, лъскава, плътно прилепнала към кожата. Окраската може да бъде бяла, тигрова, жълто-кафява или червеникава.

Боксерът е доста енергично и дори шумно куче, което лесно се привързва към своя стопанин и остава предан негов приятел до гроб.

Въпреки своя суров външен вид, той често се държи като невръстно дете, ето защо има нужда от стриктно възпитание и съвестно отношение.

Това че към стопанина си боксерите се държат добронамерено, съвсем не означава, че ще подходящ по същия начин и към околните.

Така че, за да си спестят проблеми в бъдеще, техните собственици трябва да поработят здраво върху социализирането на кучето и в никакъв случай да не го насъскват срещу животно или човек, само за да проверят как ще реагира.

Отглеждане на боксер в къща

Боксерите определено не са най-лесните са отглеждане кучета, но въпреки това биха успели да се пригодят както към живота в къща, така и към пребиваването в градска среда. Кучето лесно може да се превърне в дворно куче, което ще пази дома и обитателите му, не по-зле от един ротвайлер.

За целта обаче трябва да осигурите на домашния любимец здравословна среда. Обърнете внимание, че тези четириноги са предразположени както към прегряване, така и към настиване.

Ето защо трябва да предоставите на своето куче удобна и здрава къщичка, която да е разположен нито на прекалено студено място, нито на твърде слънчево.

През лятото до кучето трябва винаги да има купичка със студена вода, която да го разхлажда и предпазва от неблагоприятното влияние на жегите.

За да се чувства добре вашият боксер, той не бива да бъде връзван или пък затварян в клетка. Тогава обаче се появява опасността да прескочи оградата (нещо много характерно за породата) и да изплаши някой съсед или да нападне кокошки или други пернати.

Така че, ако не искате да си навличате неприятности с околните, по-добре да си осигурите здраво и високо ограждение при отглеждането на боксер в къща.

Малки Боксерчета

Но ако смятате, че подобни мерки са прекалено крайни и мисълта за подобна ограда не ви допада, може би трябва да се пренасочите към някой пазач с по-скромни размери като пинчер или болонка.

Отглеждане на боксер в апартамент

Боксерите могат да бъдат отглеждани без проблем в гарсониери и двустайни апартаменти, ако им се осигуряват необходимите физически и умствени натоварвания. За предпочитане са разходките с намордник, тъй като има вероятност някой да се изплаши от песа.

Ако не разхождате кучето достатъчно продължително, то ще стане неспокойно и е способно да направи някоя беля. Не е изключено да пострадат обувките ви или дори мебелите.

Преди да си вземете боксер, трябва да сте наясно, че тези кучета могат да станат доста своенравни, ако не се възпитават строго. Така че изобщо не трябва да се учудвате, ако разглезеното ви куче се опита да ви избута от дивана или от собственото ви легло. Изобщо, началното възпитание на боксера е от изключителна важност и само от вас зависи как кучето ще се държи в жилището.

Боксер и други домашни любимци

Отглеждането на боксер с други домашни любимци е строго индивидуално и зависи от много фактори. Ако кучето е израснало с котка, друго куче или добичета като кози и овце, може да свикне с тяхното присъствие и да се държи приятелски с тях.

От несоциализираните боксери обаче може да се очаква всичко, така че не бързайте да срещате кучето с представители на животинския свят, ако му нямате доверие.

Боксер и дете

Боксерите невинаги могат да се окажат подходяща компания за дете. Ако вие имате малчуган, който е над 7-8 годишна възраст, той най-вероятно ще се чувства щастлив да израсне с активно, жизнено и игриво куче като това.

Ако обаче вашето хлапе тепърва прохожда, най-добре кучето да стои настрана от него. Улисани в игрите си, боксерите могат да станат несъобразителни и груби, при което да съборят детето. В крайна сметка ще имате едно изплашено мъниче и куче, което няма да разбере защо е наказано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest