Керн Териер

Нина НордНина Норд
Джедай
22517
Керн Териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Керн териерът е една от породите кучета, с които шотландците се гордеят. Тези сладки животни са подходящи за хора, които имат нужда от активно, весело и умно куче. Керн териерът е подходящ за семейства с деца над 10-годишна възраст. Кучето с радост ще се включва в игрите на хлапетата и ще им е верен другар.

История на керн териер

Керн териерът е смятан за една от най-старите работни породи кучета в Шотландия. Тези малки подвижни животни са били използвани за лов на зайци, които са се криели в керновете - така са се наричали купчините огромни камъни, където керн териерите можели да се промушват, без да се наранят. В продължение на стотици години керн териерите били известни в Шотландия като земни кучета, тъй като много обичали да копаят.

Те били използвани от шотландците също така, за да поддържат стопанските им постройки чисти от плъхове и мишки, които керн териерите преследвали по-добре от котките. За известен период от време керн териерът бил наричан късокосмест скай териер, но през 1907 година природата била официално призната. За основателка на новата порода била обявена Алистър Кембъл, която притежавала десетки керн териери.

Стандарт на керн териер

Керн териерът достига от 6 до 8 килограма тегло. Женските екземпляри стават високи от 23 до 30 сантиметра, мъжкарите са високи от 25 до 33 сантиметра. Керн териерът е със здрави плътни кости и мускулести крайници. Гръдният му кош е много добре развит за размерите на това малко куче. Ушите са изправени и вътрешната им част е покрита с косми.

Козината на керн териера е твърда на допир, под основния слой има долен мек слой. Цветът на козината е от златист до кафеникав, с по-тъмни участъци, близки до черния цвят. Срещат се керн териери, които са изцяло черни или много тъмно сиви на цвят. Белият цвят е извън стандарта на породата. Керн териерът е с умни тъмни очи, които са с бадемовидна форма. Носът е черен. Керн териерът е куче с брада и бакенбарди. Опашката му не е много дълга, обикновено е изправена нагоре, но не се завива над гърба.

Грижи за керн териер

Керн териерът е куче, което лесно ще се приспособи към всяко помещение независимо от размера му. Той може да живее в много малък апартамент, стига да му се осигурява възможност за дълги разходки. Керн териерът направо прелива от енергия и трябва да има възможност да я изразходва.

При липса на достатъчно движение кучетата от тази порода са склонни към затлъстяване, затова разходките за тях са от голямо значение. Необходимо е редовно да проверявате очите и ушите на керн териера за инфекции. Козината на керн териера изисква ежедневно разресване. Тя е лесна за поддръжка от гледна точка на замърсяването - ако кучето е кално, е достатъчно да изчакате козината му да изсъхне и да я срешите, калта ще падне сама.

Малък Керн Териер

Необходимо е един-два пъти в годината мъртвите косъмчета от козината на керн териера да се изскубват от специалист, защото в противен случай не може да порасне новата козина. Брадата на керн териера трябва да се поддържа чиста, защото при разходка той държи главата си наведена и събира много мръсотия.

Не се препоръчва да къпете керн териера повече от три-четири пъти в годината, за да не се увреди качеството на козината му. При къпането не трябва да се допуска в ушите на керн териера да попадне вода. Трябва да свикнете керн териера от малък да понася къпането, тъй като тази порода не обича водните забавления.

Керн териерът не понася добре горещините, затова в топлите дни го извеждайте само сутрин и вечер, когато е по-хладно. Тъй като керн териерът има силно развит ловен инстинкт, той е в състояние да преследва котка или друго малко животно и да се изгуби. Затова е добре да извеждате керн териера на повод. Но ако имате двор, където керн териерът да тича на воля, той ще се чувства много щастлив. Керн териерът има нужда постоянно да е с хора. Ако бъде оставян за дълго време сам, керн териерът може да лае с часове или да се чуди каква пакост да направи.

Обучение на керн териер

За керн териера социализацията и ранното обучение имат голямо значение. Това е куче, което лесно ще разбере какво искате от него, но не винаги ще изпълни командата. Всичко зависи от това в какво настроение е и дали вниманието му не е отвлечено от някое животно или играчка.

Задължително е да се поддържа нивото на вече научените команди и твърдо, но без агресия да се изисква от керн териера да ги изпълнява редовно. Керн териерът реагира зле, ако се прояви агресия към него или ако се опитате да го накажете - той може да ви нападне и дори да ви ухапе. Когато обучавате керн териер, не е необходимо да използвате лакомство - това инатливо, но много умно куче ще прави всичко само за да ви зарадва и да получи потупване и одобрение.

Хранене на керн териер

Керн териерът може да се храни както с готови храни за кучета - сухи и консервирани, така и с натурални продукти. Препоръчва се керн териерът да се храни с пилешко или телешко месо, което е било обработено термично. Керн териерът с удоволствие ще хапва пилешки шийки и дреболийки. Свинското месо не е подходящо за керн териера, тъй като е прекалено мазно.

Куче Керн Териер

Керн териерът обича млечни продукти, но не трябва да му се дава прясно мляко, тъй като ще предизвика стомашни проблеми. Зеленчуците и плодовете също могат да се харесат на керн териера. Не се препоръчва да давате на керн териера пикантни, мазни, тестени, сладки, прекалено горещи или прекалено студени храни. Препоръчва се храненето на керн териера да е два пъти дневно, защото поради високото ниво на активност на тази порода има вероятност от преплитане на червата.

Заболявания на керн териер

Керн териерът е здраво куче, но е податливо на някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са глаукома, катаракта, усукването на колянната капачка, преплитането на червата и различни кучешки кожни заболявания.

Любопитни факти за керн териер

Керн териерът е прародителят на уест хайленд уайт териера, наричан още западношотландски бял териер. Случвало се понякога женски керн териер да роди чисто бяло кученце. То веднага бивало изхвърляно, тъй като се смятало за дефектно. Някои шотландски фамилии обаче започнали да развъждат бели териери и така се появила новата порода.

Интересен факт е, че керн териерите се раждат с много тъмна козина. Ако човек, който не разбира от породата, види керн териер на няколко дни, той няма да може да го разпознае заради почти черния цвят на козината. След много разресвания старата козина пада и към 12-тата седмица от живота на керн териера козината му вече е с цвета, който ще остане за цял живот.

Недостатъци на керн териер

При липса на достатъчно възможност за изразходване на енергията керн териерът може да стане доста лош. Той може да откаже да изпълнява команди, да не слуша, да гризе мебели и обувки, само за да покаже колко е ядосан за това, че не е извеждан колкото той иска. Кучетата от тази порода са склонни да се надценяват и често се опитват да нападнат кучета от много по-едри породи. Керн териерът изобщо не осъзнава размера си и затова с лекота може да се опита да нападне немска овчарка, доберман и дори санбернар.

Затова трябва винаги да разхождате вашия керн териер на повод, тъй като има опасност от сблъсъци с други кучета, които могат да го наранят. Не се препоръчва керн териерът да бъде оставян насаме с прекалено малки деца, тъй като може да ги приеме за плячка и да се опита да ги атакува. Керн териерът е склонен към копаене на дупки, така че ако имате двор с градина, трябва да избирате между цветята и керн териера.

Керн териерът проявява териториална агресия и може да нападне непознати, ако ви дойдат на гости, защото ще се опитва да защити собствеността ви. По същия начин той може да се опита да атакува непознати хора на улицата, защото може да реши, че представляват заплаха за вас.

Керн териерът често проявява агресия по отношение на храната си или на играчките си. Не се препоръчва да се разрешава на малки деца да се опитват да играят с него, когато той се храни, или да взимат играчката от устата му. В такъв случай керн териерът може да нападне, за да опази храната или играчката си.

Прочетете също за кери блу териер и скай териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest