Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Йоркширски Териер вкъщи

Отглеждане на Йоркширски Териер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k46
Отглеждане на Йоркширски Териер

Йоркширски териер е порода кучета, която е доста предпочитана от дамите. Според запознати тя се е появила през деветнадесетото столетие, като в началото нейните представители са били по-едри, но с времето са се превърнали в неустоими дребосъчета.

В миналото тези кучета са придружавали йоркширските миньори в Англия. Използвани са да пропъждат гризачите от мините. С годините обаче те започнали да се изявяват и като домашни любимци и компаньони. Очарователният им външен вид пък станал причина често да се превръщат в звездите на киноложки изложби.

Кучетата от тази порода имат дълга и гъста козина, която изисква много грижи и специална кучешка козметика. Тя обикновено е оцветена в сиво и златисто, като е възможно да преобладават кафеникави и бели нюанси.

По принцип йоркширският териер е с компактни размери, но може да се появят и по-едри представители на породата. В общия случай те са високи около 20-25 сантиметра и тежат от 2 до 3.5 килограма. Джобните размери на кученцата става причина те често да бъдат разнасяни от господарките си като аксесоар.

Въпреки скромните си размери по поведение йоркширският териер може да се сравни с големи кучета като питбул и ротвайлер. Ето защо отглеждането му изобщо не се препоръчва на хора, които нямат опит с кутретата.

Колкото и да са миловидни на пръв поглед, тези малки пухчовци често се проявяват като истински дяволи и по тази причина възпитанието им изисква силно упорство, воля и безкомпромисност от страна на стопанина.

Йоркширски Териер ресане

Ако вие не смятате, че имате тези качества, по-добре се преориентирайте към куче, което по-рядко показва ината си, като голдън ретривър например.

Имайте предвид, че възпитанието на палето трябва да започне от неговата най-ранна възраст, за да може после да се съобразява с вашите команди и да не проявява своеволие. При дресировката на животното избягвайте да прилагате агресия и стимулирайте кучето с кучешки лакомства и игри.

Постарайте се да покажете на вашия любимец, че вие сте господаря у дома и той трябва да се съобразява с вашата воля. Междувременно е необходимо да поработите и върху социализирането на кученцето, като това отново трябва да се случи, докато то е още бебе.

Ако вземете предвид тези съвети, има голям шанс вашият йоркширски териер да не проявява (поне не често) характерната за тази порода агресия и твърдоглавие. То ще ви е верен приятел, който ще ви следва навсякъде, без да създава проблеми.

Но ако се държите прекалено любвеобилно с него и не поставите още в началото ясни правила, животното може да се превърне в истински малък деспот.

То ще прави, каквото си поиска и изобщо няма да взима предвид вашите команди. Ако не е успяло да се социализира, може да се държи грубо и дори агресивно.

Друга характерна черта на йоркширските териери е, че те обичат да обсебват напълно своя стопанин и винаги да са център на вниманието.

Това понякога става причина да се държат невъзпитано и първосигнално, когато видят, че любимата им господарка разговаря с приятел или се радва на друго животинче.

Отглеждане на Йоркширски териер в апартамент

Джобните размери на кучето го правят доста подходящо за отглеждане в апартамент, дори и той да не е просторен. Трябва да се вземе предвид обаче, че йоркширският териер оставя известен брой косми след себе си, ако не се полагат нужните грижи за козината му.

Друг недостатък на кучето е, че когато реши да прояви характер (а това ще се случва често, ако не е възпитавано строго) ще го изрази гласно. Помислете, че едва ли съседите ще се отнесат положително към честото джавкане на инатестия мъник.

Йоркширски Териер

За да може вашият йоркширски териер да се чувства добре в апартамент, трябва да се извежда редовно. Както повечето кучета, той има нужда от физически упражнения, разходки и игри. Ако нямате достатъчно доверие на кучето си, избягвайте да го пускате да се разхожда свободно.

Отглеждане на Йоркширски териер в къща

Отглеждане на йоркширски териер в къща е отлична идея, стига кучето да не бъде оставено да живее само на двора. Все пак тези кучета обожават своите стопани и в никакъв случай не биха искали да стоят далеч от тях.

Отглеждането на палето на двора е непрепоръчително и по още една причина. Тези пухчовци са предразположени към немалко болести, които не бихте забелязали, ако превърнете вашето домашно животно в дворно куче.

Йоркширски териер и други домашни любимци

Ревнивият нрав и собственическото отношение на несоциализирания йоркширски териер го правят агресивен към всички животни, заобикалящи господаря му.

Когато кучето изпадне в истерия, то е склонно да се нахвърли и на по-голямо от него куче, дори и да няма никакъв шанс да го надвие.

Разбира се, не можем да отречем, че съществуват и някои изключения, и ако палето от малко е израснало с друго животинче, може да се държи по-благосклонно към него.

Йоркширски териер и дете

Добре възпитаният йоркширски териер може да се прояви като любвеобилно и грижовно куче, но все пак не се препоръчва на семейства с много малки деца.

Когато малчуганите са все още невръстни, те могат неволно да ощипят или оскубят рошавото пале и то моментално да забрави за добрите обноски.

Ако желаете да си вземете кученце от породата, разгледайте нашите обяви за йоркширски териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мона
мона
09.12.2015 00:40
их че глупости пишете....как може да не знаете че тази порода не си сменява козината и затова не пуска косми....пфу....
15
6