Хранене на Лабрадор

Лабрадор ретрийвър

Лабрадорът е порода, която се нуждае от правилно и балансирано хранене в своето отглеждане. Колкото и внимателно да се грижим за нашето кученце, винаги е възможно да сгрешим с храненето. Важно е да е се знае, че възрастното куче достига тегло от 30 до 45 кг. Кученцето расте около 18 месеца, като през този период то увеличава теглото си над 80 пъти. Много е важно израстването да става бавно и без излишни килограми.

Резултатите, когато кученцето е хранено правилно, винаги са много добри. Неправилното хранене може да доведе до много болести и чести посещения при ветеринарния лекар. В повечето случаи грешките не могат да бъдат поправени.

Добрите храни са скъпи, но не всички скъпи храни са добри. Нужно е да прочетете състава, като първите няколко компонента е препоръчително да бъдат меса. Следете дали всичко е ясно написано и каква е мисията на производителя.

Добрата храна за кучета е винаги с високо съдържание на месо и с много ниско или никакво съдържание на царевица, пшеница, ориз и др. Избягвайте посредствените марки и категорично забравете за храни от ниския клас, които се продават в супермаркетите. Купувайте храната от специализирани магазини.

Храносмилателната система на вашия домашен любимец се настройва към вида хранене, който сте избрали. Не го сменяйте рязко. Ако решите да преминете от натурално хранене към гранулирани храни или обратното, добавяйте по малко от новата храна към предишната в продължение на седмица, да речем, като постепенно сменяте съотношението. Погрешно е например за разнообразие да давате един ден натурална храна, а на другия - гранулирана.

Затлъстял лабрадор

Лабрадорите и голдъните са кучета, които много лесно затлъстяват (по-лесно от други породи). Именно затова трябва да се внимава с храната, която даваме. Можем да приготвяме и домашна храна, но това изисква много време и енергия, както и много знания. Домашната рецепта излиза по-скъпо и е рисковано, защото можем да сбъркаме рецептата и да разглезим кучето.

Ако все пак сте се спрели на този вариант, трябва да знаете кои храни никога не бива да присъстват в кучешката купичка на лабрадорите, за да ги предпазите от болести и затлъстяване. Това са продуктите, които съдържат захар, костите, свинското месо, тъй като предизвикват храносмилателни разстройства.

Забранени са сланината и сиренето, защото в тях има твърде много сол, което на по-късен етап ще се отрази на костите на вашия пухкав приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
41
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мене Ме Нема
Мене Ме Нема
31.03.2017 06:55
Много ми е интересно - защо повечето ветеринари и разбирачи препоръчвате храни които струват по 15-20 лв на килограм, да избягваме храни от рода на 5-10 лв на килограм и категорично да не даваме храни от под 5лв. Също така и да не го храним с домашна храна - защото било едва ли не невъзможно да му осигурим необходимите вещества.
Така да погледнем нещата от друга страна - породата Лабрадор датира от далечният 16-ти век и тогава със сигурност не е имало Роял Канин за по 10-15$ на килограм. :) Направо да се чуди човек как изобщо тази и други породи са оцелели през това време... Ооо да, сетих се, не са яли вашите скъпи храни, а просто домашна храна.
Искам да отбележа и още едно много съмнително нещо - Във всяка ветеринарна клиника се продават тези СКЪПИ гранули и дори домашно приготвената храна да е по-добрия вариант едва ли някой ветеринар ще ви го каже поради простата причина, че тогава той няма да може да си продаде скъпата храна. ;) И последно питане до г-н или г-жа РАЗБИРАЧЕВ/а - Какво толкова има в тези храни? Кило свинско месо можеш да си купиш за по 5лв килограма когато е леко на промоция в някой от големите, че дори и в малките супермаркети. Злато ли има вътре? платина ли? А бе Все нещо трябва да има за 20 лв на килограм. Който има възможност да отделя по 10 лв на ден само за храна на своето куче то аз му препоръчвам да му взима по едно пиле на грил и това е - със сигурност и кучето ще ви е благодарно и вие ще знаете, че хайванчето е по-щастливо от когато и да е било. Няма да забравя първата пържола на моя лабрадор - още малко и щеше да свърши от кеф. С извинения ама - КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ!!! ХОРАТА РАБОТЯТ ЗА ПО 500 ЛЕВА А ВИЕ ИМ КАЗВАТЕ, ЧЕ АКО НЕ ОТДЕЛЯТ ПО 10 ЛЕВА НА ДЕН КУЧЕТО ИМ ЩЯЛО ДА НЕ ИЗЛИЗА ОТ ВЕТЕРИНАРНАТА КЛИНИКА! ИЗРОДИ!!!
16
1