Чихуахуа

Нина НордНина Норд
Джедай
22534
Чихуахуа

Чихуахуа са предпочитана порода за любителите на кучета, които живеят в големите градове. Сладките миниатюрни кученца не заемат много място и предизвикват усмивки на умиление навсякъде, където се появят. Чихуахуа е чаровно и умно куче, което въпреки малкия си размер е много смело и смята, че може да защити стопаните си в критична ситуация. То е предано на стопаните си, но винаги избира само един член от семейството, когото признава за шеф на семейната глутница. Кучетата от породата чихуахуа даряват стопаните си с любов и внимание, но постоянно изискват същото от тях.

Те са готови да правят какви ли не пакости, за да предизвикат вниманието на стопаните си, само и само да бъдат прегърнати или държани в скута им. Тези малки кученца са много добри пазачи и ще ви алармират за появата на непознати на територията в близост до жилището ви. Те са перфектните кучета за възрастни хора, защото могат да лежат до стопанина си с часове. Въпреки че хората смятат кучетата от породата чихуахуа за приличащи на красиви статуетки, това са верни четириноги приятели, които ще искат да ви следват навсякъде, където ходите.

Произход на породата чихуахуа

Историята на породата чихуахуа започва преди много векове в Америка, когато там са живеели толтеките. Те са почитали кученцата от тази порода като посланици на висшите сили. Според някои изследователи на породата тя произлиза от пустинните лисици фенек, с които чихуахуа има прилика. За пръв път малките четириноги сладури са споменати в писмени документи от Средните векове, когато на територията на Америка са живеели племената на ацтеките и толтеките. Освен че смятали кучетата чихуахуа за свещени, те ги използвали за унищожаване на плъхове в храмовете.

Въпреки че кучетата от тази порода са малки, те имат много мощна захапка, която с лекота пречупва гръбнака на плъх. Едва през XIX век мексиканците започват да продават на чужденците малките кученца, които предизвикват истинска сензация в европейските градове. Така кученцата от породата чихуахуа попадат в много страни. В САЩ започва работа по селекционирането им и през 1952 година породата се разделя на два вида - късокосмест и дългокосмест.

Първоначално е имало само късокосмести представители на породата, но чрез редица кръстосвания с представители от породите папийон и померански шпиц са се появили и дългокосместите чихуахуа. Породата става известна в цял свят, когато възрастно чихуахуа с тегло 630 грама е признато за най-лекото куче на планетата. То живее в САЩ, казва се Даки и е високо 12.5 сантиметра. Тригодишното куче има глава с размера на голяма ягода.

Чихуахуа бебе

Стандарт на породата чихуахуа

Кучетата от породата чихуахуа тежат от 1.5 до 3 килограма. Но за нормално се приема и тегло от 500 грама до 1.5 килограма. Кучетата от породата чихуахуа имат запомняща се външност - леко изпъкнали очи, череп с формата на ябълка, миниатюрно носленце и триъгълни ушички. Приликата им с плюшени играчки кара всеки да се усмихва, щом ги види. Очите на чихуахуа са черни или с лек червеникав оттенък. Ушите на кучето са доста големи и изправени. Гръдният кош изглежда голям за размера на кучето. Опашката на кучето е вдигната и завита над гърба. Допустими са всички цветове на козината на кученцето.

Грижи за чихуахуа

Кучетата от породата чихуахуа се нуждаят от малко грижи и заемат съвсем малко място. Освен това те лесно се приспособяват и можете да ги научите да използват котешка тоалетна или банята, ако не ви се излиза навън или сте много заети. Освен това чихуахуа няма нужда от продължителни разходки - десетина минути навън са му напълно достатъчни. Нуждата му от движение може да бъде задоволена с тичане от стая в стая. Ако решите да си направите пикник сред природата, любимецът ви от породата чихуахуа ще тича постоянно около вас и ще похапва свежа тревичка, която тези кучета много обичат, особено през пролетта.

Характер на чихуахуа

Чихуахуа обича постоянно да е в близост до вас, затова ако го държите в скута си, ще се чувства най-щастливо. То с удоволствие ще пътува с вас или ще се остави да бъде носено в специална чантичка за малки кученца. Чихуахуа лесно могат да настинат, затова трябва да спят на закътано местенце, далече от течение. През зимата е добре да ги извеждате със специални дрешки и обувчици, защото студът не им понася изобщо.

Освен това тези малки кученца могат да си навредят сами, ако скочат дори от леглото или дивана ви, което може да доведе до травми и счупвания. Затова трябва да внимавате и да не допускате вашето чихуахуа да се катери по меки мебели без ваш надзор. Добре е да сресвате кучето от тази порода веднъж дневно или да го бършете с влажна кърпа. Редовно трябва да се почистват очите, зъбите и ушите на кучетата от тази порода. Не се препоръчва къпането на кучето да бъде повече от два пъти в годината, защото това води до пърхот и загуба на блясък на козината.

Обучение на чихуахуа

Въпреки че са мънички по размер, кучетата от породата чихуахуа са много интелигентни и с лекота могат да бъдат научени на редица команди. Те ще ги изпълняват с удоволствие, ако ги стимулирате не само с добри думи, но и с нещо вкусно за хапване.

Кучета Чихуахуа

Хранене на чихуахуа

Кучетата от породата чихуахуа не представляват проблем по отношение на храненето, тъй като им трябват съвсем малки порции. Те са склонни към преяждане, така че вечно настояват да им се даде още храна. Затова стопаните им трябва да внимават да не ги прехранят, защото всеки излишен грам натоварва костната им система. Не се препоръчва често да храните вашето чихуахуа със суха храна, защото тези кучета са склонни към задавяне заради бързината на хранене. Те са непретенциозни и ядат както кучешка, така и човешка храна. Не се препоръчва да ги храните с пържено, люто, солено и сладко, както и с тестено.

Заболявания на чихуахуа

Кучетата от породата чихуахуа страдат от различни видове заболявания, но основният проблем е, че те са единствената порода, която се ражда с ненапълно развит череп. Той се формира едва към четвъртия месец, което понякога води до хидроцефалия - събиране на течност в черепа, което уголемява главата. Освен това чихуахуа са склонни към демодекоза - заболяване, при което всичките им косми изпадат. Кучетата от тази порода също така страдат от бъбречни заболявания, усукване на капачката на коляното, проблеми със сърцето и белите дробове.

Те трябва да бъдат редовно хранени, защото иначе изпадат в хипогликемичен пристъп заради намаляването на кръвната захар. За съжаление чихуахуа са податливи и на редица други заболявания - проблеми с тестисите, епилепсия, ревматизъм, заболявания на устната кухина, прогресивна атрофия на ретината. Освен това женските от тази порода имат трудности с раждането, което може понякога да завърши фатално.

Любопитни факти за чихуахуа

Според Книгата на рекордите Гинес чихуахуа е официално призната за най-дребната порода кучета в света. В много филми участват кучетата от тази порода. Дори има филм, посветен на породата, който стана хит в Холивуд - Чихуахуа от Бевърли Хилс.

Недостатъци на чихуахуа

Кучетата от тази порода имат лошия навик да лаят много с тънък, но силен глас. Те не обичат да остават сами и ако това се случи, те могат да лаят с часове, което може да вбеси съседите ви. Тези малки кученца много се страхуват да не бъдат изоставени и затова страдат много, когато са сами, и вдигат голям шум. Въпреки че са игриви и нежни, кучетата от породата чихуахуа са прекалено смели и самонадеяни. Така че трябва да внимавате по време на разходка с кученцето, защото те са в състояние да нападнат ротвайлер или немска овчарка, а това може да доведе до наранявания и дори до фатални последствия за мъниците.

Черепът на кучетата от породата чихуахуа е с мек център, което ги прави още по-уязвими към редица травми. Те не са подходящи за семейства с малки деца, тъй като малчуганите могат да наранят кученцето, без да искат. Освен това чихуахуа може да нападне детето и да го ухапе, макар и не много силно, за да се защити. Кучетата от породата чихуахуа са много ревниви и искат стопаните им да им посвещават цялото си време. Затова може да проявят агресия към малки деца и други кучета или домашни животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest