Немска Овчарка

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Немска Овчарка

Няма да е пресилено, ако се каже, че немската овчарка е най-популярният домашен любимец. Тази порода вече над един век е най-знаковата сред всички породи кучета. Немската овчарка е верен приятел и страхотен пазач.

Произход на породата немска овчарка

Историята на немската овчарка започва още от кучетата от бронзовата ера, чиито останки са открити при археологически разкопки. Смята се, че немската овчарка произхожда от дребния индийски вълк. През бронзовата ера са се появили кръстоски с индийския вълк, а преди около 700 години е стартирало отглеждането на кучетата Хофоварт.

Това били средновековни дворни кучета, които били разпространени в европейските страни като перфектни пазачи. През XVI век се появяват първите така наречени примитивни немски овчарки. Има документи от онова време, в които се споменава, че убийството на немска овчарка се наказва строго от закона.

Немската овчарка се доказва през вековете като перфектно овчарско куче. В началото на ХVIII век немските овчарки били разпространени в цяла Германия. Най-известни били овчарките от Тюрингия, които били сивкави и с прави уши. Овчарките от Вюртемберг били прочути с гъстата си козина и спокойния си характер, но ушите им били клепнали, което ги правело не чак толкова популярни. За прародители на всички съвременни немски овчарки се смятат Полукс и Прима, които са били родени в развъдника на Вахсмут от Тюрингия.

Тази двойка дарява с живот 18 прочути потомци, които стават победители на кучешки изложби. Полукс приличал на вълк, а Прима също била едра и сивкава. Постепенно стопаните на овчарките от Вюртемберг започнали да кръстосват женските си с мъжкарите на Вахсмут. През декември 1891 година бил създаден първият клуб за собственици на немски овчарки.

Куче немска овчарка

Стандарт на породата немска овчарка

Стандартът на породата немска овчарка е определен през 1899 година. Немската овчарка е средно на ръст, мускулесто куче, като женските представители на породата достигат до 60 сантиметра, а мъжките - до 65 сантиметра височина. Кучетата от тази порода достигат до 55-60 килограма. Главата на немската овчарка е клинообразна с леко изпъкнало чело.

Муцуната е клинообразна, устните са тъмни на цвят и не провисват. Носът на немската овчарка е черен. Челюстите са мощни, горната челюст плътно покрива долната. Очите са с бадемовидна форма и тъмни. Колкото са по-светли очите на кучето, толкова е по-голямо отклонението от стандарта на породата. Ушите са прави, средни по размер и са вертикално насочени.

Шията на немската овчарка е със силно развита мускулатура. Гръдният кош е мощен. Тялото на немската овчарка е леко скосено надолу в задната му част. Опашката е провиснала, при възбудено състояние на кучето се изправя, но не повече от хоризонтала на гръбнака. Лапите са масивни, с тъмни нокти. Козината на немската овчарка е от два пласта, като долният е къс. Допустими са следните цветови съчетания: черно с кафяво, черно с жълто, черно със сиво. Белият цвят на немската овчарка се е смятал за недопустим до 80-те години на миналия век, но днес вече такива кучета се допускат до изложба.

Грижи за немска овчарка

Немската овчарка е добро куче, което не е злопаметно. То е подходящо за хора на всяка възраст. С възрастен човек немската овчарка няма да проявява излишни изблици на енергия, с децата ще е нежна и внимателна, а със стопанин в активна възраст ще прояви най-добрите си качества. Козината на немската овчарка трябва да се реши два пъти седмично. Но ако не се реши, в дома ви ще се събира голямо количество козина, а долният слой на козината на овчарката ще се сплъсти. Препоръчително е да се подстригва дългата козина на задните лапи на кучето, за да не се сплъстява, но може просто да я разресвате по-редовно. Не се препоръчва къпането на немската овчарка да е повече от два пъти в годината.

Честото къпане води до загуба на блясъка на козината. По време на къпане се препоръчва използването на четка, която отстранява козината на кучето, която пада при изтръскването му от водата след баня. Немската овчарка е силно и активно куче и има нужда от сериозно физическо натоварване. Големият двор и дългите разходки са най-добри за тях, за да поддържат перфектната им форма. Немската овчарка има нужда от много движение и трябва да се разхожда дълго. Най-добрият вариант е ако стопанинът на немската овчарка обича да тича - тогава разходките ще станат любимото време на кучето с притежателя му.

Обучение на немска овчарка

Немската овчарка се смята за едно от най-умните кучета, затова лесно се поддава на обучение. Открай време кучетата от тази порода са служебни, проявявали са качествата си по време на войни, лесно се поддават на обучение за търсене на наркотици и други забранени вещества. По лекота на обучение това куче се смята за номер едно сред представителите на лаещите.

Немски Овчарки

Немските овчарки се използват като граничари и редовно помагат при охрана на летища, гари и други обществени места. Интелектът на немската овчарка има нужда от постоянно натоварване, затова това куче с радост ще приема всеки вид обучение. Обучението на немската овчарка трябва да започне в ранна възраст.

Трябва да проявите търпение и да сте последователни в процеса на обучение. Налага се да проявите и известна твърдост, но без да проявявате жестокост, защото при проява на агресия спрямо кучето то става непослушно и не се поддава на обучение. Добре е да хвалите кучето за постиженията му, то може да се поддаде на дресировка и без кучешки лакомства.

Характер на немската овчарка

Немската овчарка винаги се отнася с подозрение към непознати, но не проявява агресия, освен ако не е специално обучена за това. Немската овчарка усеща какво чувствате към определени хора, затова ако усети напрежение от ваша страна е възможно да реагира, като се опита да ви защити от хора, които са ви неприятни. Тя е предано и вярно куче, което се грижи за спокойствието на семейството си.

Хранене на немска овчарка

Немската овчарка е склонна към хранителни алергии, така че трябва да внимавате в избора си на храни. Препоръчва се храненето на немската овчарка да е със специализирани за породата сухи храни, които й осигуряват достатъчно енергия и полезни вещества. Можете да храните немската си овчарка и с натурални продукти - телешко и овче месо, субпродукти, риба, зеленчуци, плодове. Не се препоръчва храненето с тестени изделия, тръбни кости, сладки изделия и пушени меса, както и продукти с подправки. Кучетата над година и половина трябва да се хранят два пъти дневно.

Заболявания при немската овчарка

Въпреки че като цяло са здрави и издържливи кучета, немските овчарки могат да страдат от кучешка тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакътната става. Освен това може да се разболеят от диабет, болести на очите и на гръбнака, а също така и от сърдечни заболявания.

Любопитни факти за немска овчарка

В много страни има паметници, издигнати в чест на немски овчарки, дали живота си при изпълнение на дълга си като служебни кучета. В Канада има паметник на 32 служебни кучета, работели в полицията и загинали по време на работа. Кучето Гръм от едноименния анимационен филм всъщност е няколкомесечно кученце от породата немска овчарка, но бяло на цвят. Истинска сензация стана преди години немска овчарка от зоопарк в Китай, след като осинови три тигърчета, които майка им изхвърли от клетката след раждането им.

Недостатъци на немска овчарка

Може би единственият недостатък на немската овчарка е необходимостта й да изразходва енергията си. Но дори да не осигурите достатъчно движение на кучето си, то няма да се превърне в агресивно и злобно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest