Miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Необходими продукти за грижа за коня

Необходими продукти за грижа за коня

Конюшня

Конете по природа са свободни, стадни животни и за тях е неестествено да живеят в полузатвор. Една голяма част от живота си конете прекарват в конюшнята. За да могат да се приспособят към този начин на живот и с хората около тях, те трябва да са подготвени както физически, така и психически. Грижите, които трябва да полага неговият стопанин, трябва да бъдат не само физически, но и да познава характерните нужди на коня.

Конюшнята

Както вече споменахме, конюшнята е мястото, където конят прекарва повечето време от живота си. Затова е препоръчително конюшнята да бъде просторна, светла и проветрива. В нея конят да може свободно да лежи, да се търкала, да са движи без да има опасност от самонараняване. Стопанинът трябва всеки ден да почиства конюшнята. Най-добрите размери за една конюшня са 3.5 на 3.5 метра.

Леглото на коня

Добре подготвената постеля е изключително важна. Не се препоръчва по никакъв повод конете да спят на тухли или цимент. Дебелината на сламата в леглото трябва да бъде достатъчна - нито много дебела, нито много тънка. Сламената постеля е различна както за деня, така и за нощта. И е важна част от продуктите за коня.

През деня се препоръчва подът да се измете и почисти, постелята трябва да бъде малко по-тънка от нощната. Нова слама се слага вечерта, за да се оформи малко по-дебела постеля, която да предразполага коня да лежи. Има различни видове слама, подходящи за постеля като:

Коне

- Пшенична слама – тя е най-скъпа, но и най-добрата постеля;

- Ечемична слама – тя е много бодлива и трябва да се използва в комбинация с друга слама, за да не дразни кожата на коня;

- Овесена слама – тя също е подходяща, но е много апетитна и конят може да си похапне от нея.

Ежедневната грижа за коня

Конете трябва да бъдат водени всеки ден на паша или разходка. Те имат огромна нужда от движения и свеж въздух. След паша е задължително конете да бъдат проверявани за драскотини, бодили и клонки, оплели се по гривата или опашката. Има специални гребени и четки за разресване на гривата и опашката.

Според предназначението си те биват: метални, дървени, с косъм и комбинирани. Също така има и комплекти за сплитане на опашката и гривата. На пазара се предлагат различни препарати за здрав и лъскав косъм.

Има различни шампоани, които почистват кожата и унищожават вирусите и бактериите. Изключително е важно да се проверява гривата и опашката на коня за въшки. Те най-често се появяват към края на зимата и началото на пролетта.

Ходилото е изключително важно и трябва да бъде добре поддържано. Удобната и добре поставена конска подкова е от изключително значение при отглеждането на кон. Мръсотията и влагата могат да предизвикат възпаление на копитната стрелка. За да предпазите коня си от подобно възпаление, използвайте спрей, който запазва стрелката на копитото и ходилото сухи.

Като всяко едно животно, конят се нуждае от специална грижа и много любов. Бъде грижовни и любящи стопани. Не пренебрегвайте и правилното хранене на коня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest