Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за куче с дебела козина

Грижа за куче с дебела козина

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Куче с дебела козина

Поддръжката на козината на кучето е важна както за неговото здраве, така и за комфорта и неговият цялостен вид. Обикновено кучетата с дебела козина се скубят интензивно, което е доста неприятно, особено ако живеете в апартамент. Най-кошмарните периоди са напролет и наесен, когато в течение на 10-ина дни подкосъмът пада буквално на парцали. От друга страна в междинните периоди падналите косми са минимален брой. Домашните кучета, живеещи в апартамент обаче, оставят косми след себе си целогодишно.

Козината на кучето зависи от неговата порода. Дългокосмести породи кучета са померан, чау чау, шпиц и др. Има такива, чиито косми се отстраняват с едно минаване с четката за дрехи. При други обаче те се набиват навътре по килими, одеяла и облекло. Дебелата козина на кучето предполага дълги и дебели косми, които няма как да не бъдат забелязани отдалеч.

Поради това, дебелата козина на кучето неминуемо изисква грижа - редовно разресване и специфично къпане. Ако прилагате практиката още докато кучето е малко, ще си спестите много работа.

Добре е малките кучета да свикнат да понасят разресването търпеливо. В началото процедурата е символична – прокарвайте четката по тялото му и го хвалете. С времето разресването се превръща в сериозно занятие, което се прави поне два пъти в седмица, през целия живот на вашия домашен любимец.

Подстригване на куче

Друга практика, която трябва да се свикне от самото начало, е миенето на лапите или поне бърсането им, преди да влезе то вкъщи. Прилага се независимо дали се е нацапало или не. До вратата винаги трябва да има парцал, с който лапичките и коремчето дори символично да се забърсват. Добре е някой път да наливате по малко вода в леген, в който да топнете краченцата му – така то ще свикне, че влизането в дома е винаги свързано с почистване.

Кученцето трябва да се научи, че ще бъде къпано. Процедурата може да се прави до два-три пъти седмично, при хубаво време. Едно леко намокряне е напълно достатъчно да символизира процедурата.

Грижите за кучетата с дебела козина са ежеседмични. Кучето трябва да се разресва два-три пъти седмично. Винаги започва като игра - прихващате го под коремчето, прекарвате няколко пъти четката по гърба му, хвалите и го пускате да тича отново. Ако се дърпа му говорете успокоително, дръжте го и, ако се налага му се скарайте малко. Довършете работата, като продължите да му говорите мило. На 3-4 месечна възраст кучето вече ще стои спокойно, докато го решите.

Кученца

След четвъртия месец израства истинската дебела козина. Тук вече се заемате сериозно. От начало минавате с четката по посока на косъма - от врата и до опашката, леко и повърхностно. След това козината се обръща - от дупенцето към врата, по гърба и по хълбоците. Така косъмът ще бухне и набитият в подкосъма прах ще падне. След това се разресват гърдите.

Кучето се повдига на предните лапи и процедурата се повтаря – първо по-леко, после по-силно. Последна се разресва опашката. Кучето се придържа под корема, а космите по нея се обръщат, след което се заглаждат.

Крачетата се решат с по-малка четка по същия начин - надолу, нагоре, надолу. На финала са бутовете отзад. За тях ви трябва голямата четка. След като бухнат, не се заглаждат обратно.

Докато решите кучето е добре да проверите дали нужда от почистване на ушите и подрязване на ноктите на кучето. Редовното разресване на дебелата козина позволява тя да остане относително чиста доста дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Pavel Pavlov
Pavel Pavlov
05.05.2017 15:30
Незаменими съвети за начинаещи стопани на кученца !
1
0