Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да разберем дали храним котката си с добра храна

Как да разберем дали храним котката си с добра храна

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Хранене на котка

Котките по природа са по-адаптивни и изтънчени, в сравнение с другите животински видове. За разлика от кучетата, те не притежават тази доминираща агресия. Те са обичани домашни любимци, които трябва да се обгрижват добре.

Основната грижа за котката е нейното хранене. За да не правим грешки, е най-добре да се запознаем с основните правила. На първо място трябва да изберем най-добрата котешка храна, която да е подходяща за нашият домашен любимец.

В търсене на подходящата котешка храна, често се хвърляме на популярните и скъпи марки, предлагани ни ежедневно от телевизионни реклами и списания. Истината е, че най-добрата храна за котки е тази с необходимите хранителни свойства. За пълноценна се смята само тази, която притежава качествен състав.

Подходящата храна за котки трябва да е вкусна за котката и достъпна за стопанина. Четете етикетите и не посягайте към храни с неизяснени или откровено нискокачествени съставки. В нея трябва да присъстват всички протеини, витамини, въглехидрати нужни за правилното израстване на котката, както и дългия ѝ живот.

Котешките храни, които се предлагат на пазара, са два вида – суха, на гранули и мокра (консервирана).

Сухата котешка храна се дели на три класа - нисък (обикновен), среден (премиум) и висок (суперпремиум). Както става ясно от наименованията, колкото по-висок е класът суха храна, толкова повече хранителни свойства има в съдържанието ѝ. Те се изразяват във витамини, протеини и други полезни съставки. Освен че е по-пълноценен, високият клас котешка храна е и по-калоричен.

Котенца и храна

Много лесно може да разпознаете качествената суха храна. Нейните гранули са кафяви на цвят и са пакетирани. Може да я откриете най-успешно в зоомагазините, не в хипермаркетите и големите магазини.

Мокрите котешки храни най-често се продават под формата на консерви и паучове. При тях, както и при котешката храна на гранули, трябва да се следи етикета за това какво се съдържа в храната и в какви количества. По презумпция мократа храна съдържа по-нисък процент на полезни съставки за сметка на повече течност - вода.

Най-необходими хранителни съставки в котешката храна са: протеини, мазнини и фибри. Добре е да се обръща внимание на всички съставки, не само на тези под "гарантирани съставки". Основни източници на протеини са суроватка(Whey), царевицата (Corn) и соята (Soy). Зърнените и царевични култури са неподходящи.

Особено опасни са консервантите Бутилхидрокситолуен (Butylated hydroxytoluene (BHT)), Бутилхидроксианизол (Butylated hydroxyanisole (BHA)) и Етоксиквин (Ethoxyquin).

Ако търсите лакомства за питомеца си, вижте обяви и цени за котешки храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest