Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Колко често да храня котката?

Колко често да храня котката?

Котки
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са предпочитани домашни любимци. Те са красиви, изпълват дома с живот, а мъркането им е всепризнато средство за успокояване на стопанина им след напрегнатия работен ден. Въпреки че са относително самостоятелни и доста своенравни, котките се нуждаят от всеотдайни грижи. Едно от най-важните условия, за да имате здрава и енергична котка, е правилното хранене и по-точно честота на храненията.

На първо място е времето за хранене на домашния ви любимец. Най- добре е котката да се храни два пъти дневно – сутрин и вечер. Хранете котката по едно и също време, към което тя да привикне. Не трябва да ѝ давате храна извън това време, колкото и да ви се подмазва. Количеството храна, което една котка в добро здравословно състояние трябва да приема, зависи най-вече от нейната физическа активност, големина, тегло. Препоръчителният прием е около 35-45 г храна на 1 кг тегло, ако няма фактори, които изискват промяна.

От важно значение е по-голямата част от менюто да заемат месните продукти - около 80% от котешката храна трябва да е месо. Може да ѝ давате риба, но по-рядко в сравнение с месните деликатеси. Освен това, имайте предвид, че сухата консервирана храна е много по-калорична от домашно приготвената.

Не се придържайте към това правило, ако отглеждате малко коте. То има нужда от много повече калории, за да расте и да се развива правилно, но има малко стомахче и затова трябва да го оставяте да се храни толкова често, колкото иска и със специална храна за подрастващи.

Според някои ветеринари малките котета трябва да се хранят три или четири пъти на ден. Котето достига зрялост на една година и дотогава постепенно трябва премине към храна за възрастни котки, която да приема на две хранения.

По време на бременността и кърменето котката също трябва да се храни по-често. Препоръчват се четири хранения през деня, тъй като обемът на котешкия стомах намалява заради растящите в утробата ѝ бебета. По време на кърменето котката се нуждае от по-калорична храна, до която да има постоянен достъп. В тези периоди е добре да ѝ оставяте храна дори и нощем.

Изключение от правилото за две хранения на ден се прави и в случаите, когато котката страда от някакво заболяване. Например, ако любимката ви е болна от диабет, честотата на храненията ѝ ще бъде съобразена с приема на инсулин. В случай на заболяване ветеринарният ви лекар ще ви помогне да изготвите специален режим на хранене на котката, съобразен със здравословното ѝ състояние и лечението ѝ.

Кастрираните котки също трябва да се хранят по-често, но с по-малки порции и с храна с ниско съдържание на калории. Това е така заради предразположеността им към проблеми с пикочните пътища и затлъстяването, което е възможно да се появи вследствие на кастрацията. Освен това, преминавайки тази интервенция, физическата активност на любимците се свежда до минимум и е необходимо повече време, докато котката влезе в нормалния си ритъм на живот и характерното за нея изразходване на енергия.

Като цяло котките са лакоми и съответно са предразположени към затлъстяване. Вие трябва да се погрижите за обуздаването на апетита на любимеца си. Ако котката ви е лакома, трябва да ограничите количеството и калориите в храната ѝ, но запазете двете хранения – закуска и вечеря.

Според някои специалисти на котките, които не проявяват лакомия, може да се осигури целодневен достъп до храна, но това не е приемливо от хигиенна гледна точка, а и разваля и малкото дисциплина, която са способни да понесат мъркащите красавици. Важно е котката да получава разнообразна храна, най-добре със стайна температура. Не забравяйте да поддържа висока хигиена що се отнася до купичките, от които любимецът ви се храни и пие вода. Освен това, трябва да ги оставите на едно място и да не ги местите, Котката ще свикне и ще знае къде трябва да се храни.

Храна за котки
Снимка: pixabay.com

Хубаво е, че при избора на котешка храна, може да се възползвате от улеснението, което някои марки осигуряват на своите потребители, а именно - предлагат храна специално за определено порода. Ето защо, ако се радвате на породист приятел у дома, ще ви бъде по-лесно да купите храна за него.

Препоръчителните продукти, с които може да храните котката си у дома включват: месо (телешко, говеждо, агнешко, заешко, пуешко, пилешко), морски риби, зелена салата, яйца, тиква, морков, извара, мляко, твърди сирена - несолени, месни дреболийки (сърца, дробчета, воденички). Разбира се, трябва да съставите внимателно комбинацията от храни.

Продукти, които не е желателно да давате на котката са: плодове, царевица, домати, картофи, пилешка или рибена кожа, патешко, свинско, гъше месо, кучешка храна, пшеница.

Забранени храни за котката са: консервирани храни за хора, захар и сол, чесън и лук, авокадо, салам, кренвирши, кости - несмлени, пържени храни, пушени храни, пастет, подправки, каквито и да е ядки, шоколад, алкохол.

Независимо в каква възраст или състояние е котката ви, трябва да ѝ осигурите достатъчно количество прясна вода. Котките изпитват жажда по-рядко от кучетата и грижа на стопанина е да подсеща мъркащата си любимка да пие вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest