Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кастриране на кучето

Кастриране на кучето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Кастриране на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кастрацията на кучето е метод, широко разпространен във всички развити страни. При него по оперативен метод се премахват репродуктивните органи на кучето. Операцията протича под под пълна упойка и преминава леко и без усложнения. Възстановителния период е кратък, а следоперативните грижи са минимални.

Кастрирането на кучето е процедура, която носи само позитиви за него. За разлика от хората, животните не страдат от чувството за разделение между мъже и жени. Освен това, единствените животни, които се сношават за удоволствие, са маймуните и делфините, т.е. – вашето куче не губи нищо.

Кастрацията при мъжките и женските кучета се различава. При женските се отстраняват яйчниците и матката, а следоперативния период включва няколкодневен прием на антибиотик и по-лек режим на разходки и движение. При мъжките кучета процедурата изисква пълна анестезия и включва отстраняване на тестисите. Освен вътрешни шевове, както при женските, при мъжките обикновено има един или два външни шева. Те се премахват след 10 дни.

Ветеринарите препоръчват кастрацията при женските кучета да се направи преди първото разгонване на кучето. Ако се направи след него, рискът от поява на тумор на млечната жлеза нараства от 0.5% на 23%. 60 % от тези тумори са злокачествени при кучетата. От друга страна обаче кастрацията преди първото разгонване означава лишаване от наследници.

За мъжките кучета няма определен период, в който да се кастрират. Най-рано това може да стане, когато кучето е на около годинка.

Кастриране на кучето

Ползите от кастрацията на кучетата многократно превъзхождат евентуалните минуси. Когато подложите домашния любимец на тази интервенция, вие неминуемо му спестявате тежки и сериозни кучешки заболявания в напреднала възраст, като възпаление на матката, фалшива бременност и всякакви тумори на млечните жлези, матката, яйчниците или влагалището. При мъжките кастрацията предпазва от проблеми с простатата, тумори и възпаления на тестисите, агресия и лошо поведение на палето. Вероятността тези заболявания да се появят се свежда до минимум след кастрирането.

Един от проблемите, които могат да възникнат след кастрация, е затлъстяването на кучето. То е най-често при кучета, кастрирани в по-напреднала възраст. Проблемът се решава лесно с храни, подходящи за кастрирани животни, както и повече движение.

Друг проблем, до който може да се стигне, е характерната за женските кучета инконтиненция - незадържане на урината. Състоянието се дължи на намаленото ниво на естрогените в организма. То обаче лесно се лекува с хапчета с хормонално и вегетационно действие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest