Видове Аквариуми

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Аквариуми

Видовете аквариуми са много и зависят от много фактори, основният от които е размерът им. От друга страна стоят предпоставки като свободното място в дома ви и желания брой отглеждани рибки.

При изборът на аквариум трябва да се има предвид, че литър вода отговаря са сантиметър риба. Поради това още преди закупуването му трябва да направите сметка за крайният размер за рибките.

Размерът на дъното също е от значение. Минималният е 35см х 60см. Колкото по-голям е аквариумът, толкова по-лесен за поддръжка е той.

Видовете аквариуми се различават по форма. Най-популярни са правоъгълните. Ширината, дължината и височината им не се ограничава от някакви строго определени норми. Въпреки това съществуват наложени от практиката размери, които, ако бъдат пренебрегнати, има риск от изкривяване на вида и редица неудобства в обслужването на аквариума. Ако е прекалено висок или тесен например, ще се нарушат газообменният и топлинен режими и ще се намали осветеността на придънната част.

Днес на пазара могат да се открият всякакви - триъгълни, петоъгълни, осмоъгълни, както и такива по поръчка с желана от вас форма. Изборът сред многото видове зависи от видът на вашата всекидневна.

Аквариум

Друг вид са ъгловите аквариуми. При подходящото декоративно оформление такъв аквариум изглежда доста впечатляващо в общия интериор. Шест и осемъглените аквариуми пък са удобни за кръгово наблюдение. Най-често се вграждат в специални поставки - колона, декорирана каменна саксия и др.

Конструкцията и материалът на аквариума също варират. Най-разпространени са тези, изцяло направени от стъкло. При тях стъклата са залепени със силикон и нямат нужда от рамка. Предпочитани са и поради факта, че са устойчиви на удар.

Друг вид аквариуми са тези с частична рамка. Тя е алуминиева или пластмасова и обрамчва долната и горната част на съоръжението. Аквариумите с частична рамка са стабилни и красиви. Ако заложите на подобен модел, е задължително да се уверите, че рамките са залепени плътно за стъклото.

Аквариумите с цяла рамка пък са най-стабилните. При тях стъклата са поставени и залепени в метална рамка.

Аквариуми – колби, са тези, изцяло изляти от стъкло. Те са най-малките, подходящи за отглеждане на малки рибки. Стените им са заоблени и причиняват оптически изкривявания.

Най-големи пък са шкафовете – аквариуми. За всеки аквариум съществува съответен шкаф с отделения за техническото оборудване като филтър на водата в аквариума, осветление и нагревател за аквариум. Те имат разнородни дизайн и конструкция, съобразени с всеки интериор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest