Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Затлъстяване при кучета

Затлъстяване при кучета

МаринаМарина
Джедай
6
Дебел Бигъл
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Затлъстяването на тялото както при хората, така и при животните носи след себе си редица опасности. Те са свързани със здравословното му състояние, което е от съществено значение за качеството на живот.

Причини за затлъстяване при кучетата

В случаите, когато се говори за затлъстяване при кучетата, на първо място като причина се изтъква преяждането. За това стопаните трябва да внимават колко често и с какво хранят своят любимец, както и колко е калорична кучешката храна.

Този проблем се среща във всички възрасти на четириногото. И както при котките, така и при кучетата на среда възраст между 5 и 10 години честотата на наднормено тегло е по-голяма. Също кастрираните женски са предразположени към трупане на повече излишни килограми.

Рисковете са свързани с опасността да се развие диабет при кучето, някакво сърдечно заболяване, повишено артериално налягане, както и злокачествен процес.

Сред първите признаци към правилното разпознаване на затлъстяване при кучетата е невъзможността да бъдат усетени с ръка очертанията на ребрата. Обичайно при нормално телесно тегло те се палпират добре.

Лабрадор Ретривър

Ако видите, че очертанията между гръб и кръст се губят, то Вашият домашен любимец е понапълнял. Също коремчето, погледнато отстрани, трябва да е прибрано.

И в случаите, когато са налице симптомите на затлъстяване на кучето се обърнете към вашия ветеринарен лекар, за да се вземат мерки за отслабване.

За улеснение на хората, отглеждащи кучета у дома, е създадена интернет страница, която само с нанасяне на теглото на кучето изчислява автоматично колко калории дневно то трябва да приема.

Много е важно в процеса на отслабване да се поддържа добра физическа активност на кучето, което го прави автоматично правило и за неговия стопанин. Разхождайте се по-често, оставете го да тича и да си играе.

Ако обаче хранителният режим и упражненията не помогнат, посъветвайте се със специалист. Има начини теглото да се коригира и с медикаментозна терапия.

Виж още: Затлъстяло ли е кучето

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest