Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Съвети при отглеждането на хамстер

Съвети при отглеждането на хамстер

RalitsaRalitsa
Новак
192
Съвети при отглеждане на хамстер

Хамстерите са мили пухкави животинчето, които бързо могат да спечелят любовта ви. Те са много предпочитани наред с морските свинчета и джербилите. За да бъде здрав и активен, хамстерът има нужда от ежеседмично почистване на клетката/аквариума и разнообразна храна.

Можете да си купите хамстер както от зоомагазина, така и от приятел или познат. При избора на хамстер, както и на други домашни любимци, трябва да се обърне внимание на цялостното му състояние. Козината трябва да е чиста и пухкава, а муцунката, дупето и ушичките чисти.

Помислете дали ще си вземете само един или два и повече хамстера. Имайте предвид, че бързо след като хамстерите достигнат полова зрялост, те започват да се чифтосват и да създават поколение. Женски хамстер ражда от 1 до 13 малки наведнъж. Трябва да се помисли дали ще можете да отглеждате потомството и ще има ли на кого да подарявате малките. Колко живеят хамстерите? Продължителността на живот при тях е от около година и половина до три години. Подобна е възрастта и на мини хамстерите.

Златистите (по-едри и дългокосмести) хамстери е добре да живеят самостоятелно. Те стават изключително агресивни, ако има друг себеподобен в клетката.

Определете къде в дома ви ще бъде най-подходящо да поставите съда, който ще бъде основен дом на гризача. Съобразете да не е под пряката въздушна струя (например климатик), да не е в прекалено топло или студено помещение и в близост да няма шумни електроуреди. Това е много важно условие в грижата за хамстерчетата.

След като веднъж се настани в клетката, хамстерът сам си избира в кой ъгъл да свие гнездо и кой да използва за тоалетна. Настилката е най-добре да бъде от необработени стърготини (покрийте дъното с 3-4 сантиметра трици). Почиствайте по два пъти седмично. В клетката на хамстера или аквариума (който трябва да е достатъчно висок, за да не може гризачът да избяга) можете да поставите къщичка, колело. Следете за здравето на животното и за заболяването мокра опашка, което харакерно за вида.

Когато гледате хамстер, не е препоръчително да поставяте в стая, където спите, защото те стават много активни през нощта и могат да нарушат съня ви.

Хамстерът има нужда от колело

Хамстерите ядат основно зърнени храни, по 15-20 грама на ден. Можете да им давате и пресни плодове, зеленчуци (морков, краставица), зелени листни зеленчуци като маруля, спанак, както и детелини. Не изключвайте и продукти в малки количества, които съдържат протеини.

Извеждайте хамстера от клетката и го пускайте на повърхност, където няма кабели. Винаги го наблюдавайте, когато е навън. Имайте предвид, че хамстерите обичат да складират, така че е възможно животинчето да напъхва в бузите си всевъзможни дребни неща или власинки, които впоследствие ще извади в клетката.

Интересна подробност е, че в Нова Зеландия и Австралия не е позволено да се отглеждат хамстери вкъщи като домашни любимци, защото, ако избягат, те се адаптират към външния свят и могат да се превърнат във вредители.

Ако и вие мечтаете за пухкав гризач, вижте тези обяви за хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest