Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Съвети при отглеждането на хамстер

Съвети при отглеждането на хамстер

RalitsaRalitsa
Новак
19
Съвети при отглеждане на хамстер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Хамстерите са мили пухкави животинчето, които бързо могат да спечелят любовта ви. Те са много предпочитани наред с морските свинчета и джербилите. За да бъде здрав и активен, хамстерът има нужда от ежеседмично почистване на клетката/аквариума и разнообразна храна.

Можете да си купите хамстер както от зоомагазина, така и от приятел или познат. При избора на хамстер, както и на други домашни любимци, трябва да се обърне внимание на цялостното му състояние. Козината трябва да е чиста и пухкава, а муцунката, дупето и ушичките чисти.

Помислете дали ще си вземете само един или два и повече хамстера. Имайте предвид, че бързо след като хамстерите достигнат полова зрялост, те започват да се чифтосват и да създават поколение. Женски хамстер ражда от 1 до 13 малки наведнъж. Трябва да се помисли дали ще можете да отглеждате потомството и ще има ли на кого да подарявате малките. Колко живеят хамстерите? Продължителността на живот при тях е от около година и половина до три години. Подобна е възрастта и на мини хамстерите.

Златистите (по-едри и дългокосмести) хамстери е добре да живеят самостоятелно. Те стават изключително агресивни, ако има друг себеподобен в клетката.

Определете къде в дома ви ще бъде най-подходящо да поставите съда, който ще бъде основен дом на гризача. Съобразете да не е под пряката въздушна струя (например климатик), да не е в прекалено топло или студено помещение и в близост да няма шумни електроуреди. Това е много важно условие в грижата за хамстерчетата.

След като веднъж се настани в клетката, хамстерът сам си избира в кой ъгъл да свие гнездо и кой да използва за тоалетна. Настилката е най-добре да бъде от необработени стърготини (покрийте дъното с 3-4 сантиметра трици). Почиствайте по два пъти седмично. В клетката на хамстера или аквариума (който трябва да е достатъчно висок, за да не може гризачът да избяга) можете да поставите къщичка, колело. Следете за здравето на животното и за заболяването мокра опашка, което харакерно за вида.

Когато гледате хамстер, не е препоръчително да поставяте в стая, където спите, защото те стават много активни през нощта и могат да нарушат съня ви.

Хамстерът има нужда от колело

Хамстерите ядат основно зърнени храни, по 15-20 грама на ден. Можете да им давате и пресни плодове, зеленчуци (морков, краставица), зелени листни зеленчуци като маруля, спанак, както и детелини. Не изключвайте и продукти в малки количества, които съдържат протеини.

Извеждайте хамстера от клетката и го пускайте на повърхност, където няма кабели. Винаги го наблюдавайте, когато е навън. Имайте предвид, че хамстерите обичат да складират, така че е възможно животинчето да напъхва в бузите си всевъзможни дребни неща или власинки, които впоследствие ще извади в клетката.

Интересна подробност е, че в Нова Зеландия и Австралия не е позволено да се отглеждат хамстери вкъщи като домашни любимци, защото, ако избягат, те се адаптират към външния свят и могат да се превърнат във вредители.

Ако и вие мечтаете за пухкав гризач, вижте тези обяви за хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest