Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Да си отгледаме малки костенурки вкъщи

Да си отгледаме малки костенурки вкъщи

RalitsaRalitsa
Новак
192
Малки костенурки

Малките костенурки (с размери 3-4 сантиметра) могат да доставят голяма радост вкъщи. Преди да решим да отгледаме представител на едни от най-древните животни на планетата, трябва да сме наясно с техните нужди и да сме напълно уверени, че ще можем да се грижим добре за тях.

Като за начало е добре първо да решите какъв вид костенурка ще отглеждате вкъщи – сухоземна или водна. Подходящите сезони да си занесете малка костенурка вкъщи според специалистите са краят на пролетта и началото на есента.

В магазина преди да закупите влечугото, трябва добре да го огледате състоянието на кожата и корубата му. Добрите екземпляри са тези, които не отделят течност или миризма и са активни в движенията си. Необходимо е да разполагате и с терариум или аквариум с подходящи размери.

Внимавайте как ще пренесете костенурката в дома си. Съдът трябва да има отвори за въздух. Съответно за водните видове е необходима влажна среда. Тук работа може да свърши влажна кърпа.

За водните костенурки се препоръчва да се отглеждат в съд с обем поне 100 литра, в който 2/3 от дъното е покрито с вода (с подходяща температура).

Определена температура трябва да се поддържа и в терариума на сухоземните костенурки. За целта ви е необходима лампа. Освен това е добре терариумите да бъдат огрявани от слънцето, за да може костенурката да получава необходимите UV лъчи. Може да се наложи да се вземе и допълнителен нагревател.

Храненето на костенурките се извършва съобразно предписанията за съответния вид. Основно правило е продуктите да са разнообразни и балансирани.

Костенурките се къпят веднъж в седмицата. За целта влечугото се поставя в подходящ съд, напълнен с вода (около 30 градуса), ненадвишаваща половината от височината на животното в хоризонтално положение. Там те престояват не повече от половин час, след което се подсушават и оставят в топлия терариум.

Малките костенурки обичат игрите. Опитайте да поставите топче за пинг-понг с по-ярък цвят в терариума и ще видите, че след определен период от време домашният ви любимец ще започне да го побутва с глава.

Добре е да знаете, че полът на костенурката може да се определи едва на 6-тата или 8-мата година от живота им.

Не забравяйте, че при правилни грижи за малките костенурки и предпазване от инфекции, костенурките с малки размери могат да достигнат до 40-50 – годишна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest