miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как правилно да се грижим за рибките в аквариума

Как правилно да се грижим за рибките в аквариума

RalitsaRalitsa
Новак
197
Аквариум

Грижата за рибките започва от правилния избор на видовете, които ще съжителстват заедно в домашния аквариум. Неподходящи за общо отглеждане са едрите, агресивните и капризни рибки. Това се отнася и за златните рибки и цихлидите.

Броят на подбраните от вас рибки също има значение. Специалистите съветват, че на всеки литър вода трябва да се пада по 1 сантиметър рибка.

Грижата за малките рибки е ежедневна. Разнообразното им хранене е в основата на тяхното добро здраве и жизненост. Посъветвайте се със специалистите във ветеринарния магазин от какъв точно тип продукти се нуждаят рибките, които сте избрали.

Гранулите са по-подходящи за големите риби, а храните, под формата на люспи, се препоръчват за всички видове. Не рискувайте да купувате храна за рибки в прозрачни найлонови опаковки от неизвестни производители.

Някои рибки се нуждаят от допълнително захранване с растителна или животинска храна. Едно от най-важните условия обаче е да не се прекалява с количеството. Спазвайте препоръчаните дози. В противен случай остатъците от храна ще замърсят водата. Тенденцията е рибките да умират по-често от затлъстяване, отколкото от недохранване. Количеството храна зависи от размера на рибките.

Младите рибки се хранят по 3-4 пъти на ден с малки порции. Когато пораснат, те се захранват 1-2 пъти дневно. За да бъдат вече напълно порасналите ви рибки по-енергични, се препоръчва веднъж в годината да не им се дава храна по цяла седмица. Подходящо време за това са ваканциите, когато отсъствате от дома.

Ежедневно аквариумът трябва да се проверява за изправност на електроуредите – филтри, нагреватели за аквариуми, лампи за осветлението в аквариума, разбира се, дали всички рибки са в добро състояние, има ли гниещи растения, които трябва да се отстранят и пр.

Почистването на аквариума се извършва всяка седмица. Сменя се половината или една трета от водата, стъклата се почистват от водорасли, дъното се сифонира чрез специален уред. След което внимателно се долива престояла вода. Филтрите в аквариума също трябва да се почистват редовно. Аквариумните камъчета се измиват под течаща вода.

Прочетете още за грешките при избор на аквариум и какви биват видовите аквариуми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest