Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как кучето да спре да прескача оградата?

Как кучето да спре да прескача оградата?

Как кучето да спре да прескача оградата?

Способността на вашето куче да прескача оградата на задния ви двор може да е впечатляваща, но тези импровизирани разходки от негова страна могат да доведат до катастрофални последици.

Любимецът ви може да бъде блъснат от кола, да тръгне след човек или друго куче или просто да се изгуби или нарани. Не на последно място вие носите отговорност за всички наранявания или щети, причинени от вашето куче, когато буйства.

За да избегнем тези притеснения, има няколко неща да предприемете, за да отучите кучето да прескача оградата. Но първо:

Защо кучетата прескачат огради?

Разбирането защо вашето куче иска да избяга от вашия двор определя как ще се справите с проблема.

Някои често срещани причини кучето да прескача оградата включват:

- Скука;

- Кучешка тревожност при раздяла;

- Сексуален нагон;

- Желание да скача по коли;

- Териториалност;

- Социални взаимодействия;

- Страх при кучето.

Кучето

Имайки предвид тези мотивации, ето и някои стратегии, които да попречат на кучетата да прескочат оградата ви.

Помогнете на кучето си да се почувства спокойно в двора

Силните шумове в и около двора могат да накарат кучето ви да се страхува да прекарва времето си там. Може би кучето ви се опитва да избяга, когато децата на съседите си играят буйно. Гледайте езика на тялото на вашето куче.

Ако го видите да се свива, трепери, облизва устни, прибира опашка или се задъхва прекалено, когато не е горещо, може да се чувства неудобно. Дръжте кучето си на закрито, ако причините за стрес се случват в определени часове на деня. При екстремна тревожност или чувствителност към звук може да се обърнете към поведенчески специалист, който може да помогне на вашето куче да се почувства по-спокойно.

Помислете за кастрация на вашето куче

Вашето мъжко куче винаги ли прескача оградата, за да посети любима четиринога приятелка? Или обратното – женският ви любимец бяга, за да се срещне с местните четириноги ергени? Кастрирането на мъжки кучета може да помогне, ако кучето прескача оградата, защото е разгонено. Стерилизацията на женското животно също може да предотврати проблема.

Подсигурете обучение на кучето

Обучението може да намали желанието на вашето куче да избяга. Работете върху възнаграждаването на кучето си, когато не реагира на задействанията си, и го научете надеждно да се връща при вас, когато го повикате, без значение какво го разсейва.

Осигурете повече забавление за кучето си

Понякога предлагането на отегчени кучета на повече забавление може да бъде просто решение за прекратяване на прескачането на оградата. На първо място, увеличете упражненията. Обучението да прави трикове, предлага на любимеца ви добра умствена симулация. Също поставете в двора интерактивни играчки или лакомства, които да разсеят любимеца ви.

Куче иска да прескочи оградата

Погрижете се за оградата

Можете и да моделирате оградата. Направете я по-висока, в зависимост от породата на вашия любимец. Ако е някоя по-малка порода, по-скоро се погрижете да няма пролуки, през които да излезе. Ако е голяма порода, направете оградата си една идея по-висока. Също се погрижете покрай нея да няма купчини дърва, контейнери, по които кучето може да се покатери и отново да излезе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest