Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Спи ли котката ви твърде много?

Спи ли котката ви твърде много?

Спи ли котката ти твърде много?

Котките, както и другите животни, се нуждаят от много сън, за да бъдат здрави. Но понякога може да изглежда, че вашата котка спи повече време, отколкото е в будно състояние. Защо котките спят толкова много? И какви фактори влияят на навиците за сън на вашия пухкав любимец?

Колко часа на ден спи котката?

Котките спят между 12 и 16 часа на ден. За хората, които се нуждаят от около седем часа сън в зряла възраст, това изглежда като много време, прекарано в дрямка. Но като се замислите, не е изненадващо, че котките спят толкова много. Ловът и проучването са енергоемки дейности. Като хищници, котките се нуждаят от много повече почивка от хората, за да могат да останат бдителни и концентрирани.

Времето, прекарано в сън, може да зависи от жизнения етап на котката. Котенцата все още растат и се развиват, така че е вероятно да се нуждаят от до 20 часа сън на ден, докато възрастните котки се нуждаят от 15 часа или по-малко. Обичайно е възрастните котки (тези на възраст поне 10 години) да прекарват повече време в сън от по-младите котки, тъй като обикновено са по-малко активни поради здравословни проблеми или загуба на подвижност.

В крайна сметка колко спи всяка котка, варира от домашен любимец до домашен любимец. Породата, диетата и начинът на живот също оказват влияние върху това колко котката спи, заедно с възрастта. Например, котки, които нямат умствена стимулация, често стават летаргични и сънливи като начин за запълване на времето.

Ето някои често срещани причини котката ви да спи толкова много.

Взима котешката си дрямка

Смята се, че котките наистина не спят дълго време; по-скоро правят чести котешки дремвания, които продължават от 15 до 30 минути. Котешката дрямка дава на вашата котка почивка на тялото и ума си, без да изпада в дълбок сън. Това позволява на котките да реагират бързо на потенциални заплахи в средата.

Котката спи

Пести енергия

Котките изразходват много енергия, когато ловуват, играят или изследват околната среда, така че е логично да пестят енергия, като спят повече. Вашата котка ще бъде готова да се заеме с всякаква дейност, която иска, когато се събуди от дрямка, независимо дали става въпрос за катерене нагоре по някое дърво, по мебелите вкъщи или преследване на интерактивна играчка.

На собствен режим е

Котките са крепускуларни животни, което означава, че са най-активни на зазоряване и здрач. Ако изглежда, че вашата котка спи през цялото време, това може да се дължи на факта, че всъщност любимецът ви е буден през нощта. За да не ви събуди при изгрев слънце, се уверете, че има какво да върши, докато сте в леглото, като например да драска по стълб или да гледа през прозореца.

Отегчена е

Понякога котките скучаят и затова спят много. Въпреки че сънят може да не изглежда като голяма работа, скуката може да доведе до други проблемни поведения при котките, като унищожаване на мебели и постоянно мяукане. За да останат ангажирани и да предотвратят скуката, котките се нуждаят от стимулация през целия ден под формата на вертикална територия (котешки дървета, стълбове за драскане и рафтове за котки), хранилки пъзели и редовно време за игра със семейството. Друга котка в дома също може да бъде добър спътник в моменти, когато не можете да отделите много внимание на котката си - просто се уверете, че сте я представили правилно.

Стрес при котките

Както при хората, котките са засегнати от стреса. Един от начините, по които котките изразяват стрес или безпокойство, е като променят моделите си на сън. Ако внезапно започнат да спят повече от обикновено, това може да е знак, че се чувстват претоварени или тревожни за нещо в обкръжението си. Котките могат да изпаднат в стрес или тревожност по много причини, като например когато в къщата дойдат нови членове на семейството или ако времето за хранене се промени.

Котката е болна

Котката си почива

Някои заболявания също могат да накарат котката ви да спи повече от обикновено. Те включват:

- Хипертиреоидизъм

- Диабет

- Заболяване на бъбреците

- Сърдечно заболяване

- Чернодробно заболяване

- Рак

Заведете котката си на ветеринар веднага, ако забележите други промени, като загуба на апетит или загуба на тегло.

Също така не е необичайно котките да развият артрит и болки в ставите с напредване на възрастта. За да облекчат дискомфорта си, те могат да станат летаргични и да спят повече. Посещението при ветеринар може да е подходящо, ако котката ви куца или е скована.

Котките спят заради нараняване

Котките са пъргави същества, често скачат от високи места или тичат наоколо с максимална скорост. Недостатъкът е, че този тип интензивна дейност понякога може да доведе до мускулни разтежения и скъсани връзки. За да си почине и да се възстанови от тези наранявания, котката ви може да спи повече. Вашата котка също може да спи повече, ако има рана или инфекция, защото имунната ѝ система работи извънредно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest