Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как кучето да спре да се качва на дивана?

Как кучето да спре да се качва на дивана?

Как кучето да спре да се качва на дивана?

Вашето куче обича ли да се промъква на дивана за дрямка, когато сте обърнати с гръб или не сте вкъщи? Това не е изненадващо, тъй като повечето кучета обичат да намерят удобно място за дрямка и вашият мек диван често може да се окаже твърде изкушаващ, за да му устоят.

Лошата новина е, че след като вашето куче е вкусило добрия начин за дрямка, може да се сблъскате с безкрайна борба да го убедите, че не му е позволено да бъде на дивана.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да зададете правилата от самото начало и да се уверите, че вашето куче знае къде може и къде не може да подремне. Предотвратяването на качването на дивана е въпрос на обучение както за вас, така и за вашето куче.

Задайте правилата от първия ден

Ако искате вашето куче да стои далеч от дивана, трябва да сте готови да установите основните правила от първия ден. Ако започнете, като го оставите да се качи на дивана с вас, когато е кученце, вие го учите, че е добре да продължи да го прави и като възрастен.

След като кажете на кучето си, че е добре да бъде на дивана веднъж, вие по същество му давате разрешение да го прави завинаги. Започнете, като не оставяте вашето кученце на дивана от самото начало и не би трябвало да имате проблем в бъдеще.

Последователността е ключова, за да научите четириногия си приятел да стои далеч от мебелите или нещо друго в този смисъл. След като вземете решение за определен модел на приемливо поведение, трябва да се придържате към него. Ако не го направите, ще се окажете с объркано куче, което може да не разбере, че диванът е за хората в къщата, а не за кучето.

Осигурете на кучето си собствено пространство

Ако решите, че не искате кучето на дивана, трябва да му осигурите собствено удобно място за почивка. По този начин е по-вероятно да прекарва времето си в своето пространство, отколкото опитвайки се да нахлуе във вашето.

Куче на дивана

Опитайте се да избегнете закупуването на едно от тези евтини плоски легла за кучета, които се намират в магазините за домашни любимци, тъй като те не са много удобни. Вместо това, купете едно от леглата с форма на „поничка“ с подложка, която позволява на животното удобно да положи главата си или да се облегне.

Никога не поставайте леглото на място, където вашето кученце не може да поддържа връзка с хората или където няма да му е удобно да го ползва. Поставете леглото близо до мястото, където сте склонни да прекарвате най-много време, това ще насърчи косматия ви спътник да започне да прекарва повече време върху него.

Може дори да обмислите закупуването на повече от едно легло и да ги поставите в спалнята, всекидневната, фамилната стая и всяко друго основно жилищно пространство във вашия дом. Може също да се наложи да използвате някакъв вид лакомство, за да насърчите вашето кученце да използва леглото в началото.

Намалете достъпа до вашия диван

Една от причините кучето ви да скача на дивана, независимо дали сте вкъщи или не, е, че е лесно достъпен. Има много начини, които можете да използвате, за да обезсърчите този тип поведение.

Ако сте вкъщи и хванете кучето си да се качва на дивана, накарайте го да слезе с една и съща строга команда всеки път. Колкото повече налагате този сценарий, толкова по-малка е вероятността то да продължи да се качва на дивана. Това обаче работи само когато сте вкъщи.

Ако изглежда, че вашето куче се качва на дивана само когато не сте вкъщи, опитайте да направите дивана по-малко достъпен. Ето два метода, които можете да използвате, за които е установено, че работят доста добре.

Направете дивана по-малко достъпен

Да отучим кучето да се качва на дивана

Поставете големи предмети като кошници за пране на дивана. Те ще блокират пътя към дивана и бързо ще обезсърчат кучето да се опитва да се настани отгоре. С времето вашето куче ще научи, че не му е мястото на дивана и ще спре да опитва.

Направете дивана по-малко привлекателен

Това включва използването на постелка за избягване. Това устройство включва постелка, проектирана да издава много силен пронизителен звук, когато вашето куче стъпи върху нея.

Шумът ще го изплаши и прогони далеч от дивана и за много кратко време вашето куче ще се научи да стои настрана, за да избягва шума. Трябва обаче да се уверите, че вашето куче няма да бъде травмирано от шума. Ако смятате, че ще бъде твърде уплашено, трябва да намерите различен метод.

Въпреки че много хора нямат нищо против кучето им да се качи на дивана за дрямка, ако това не е нещо, което искате, има няколко различни начина да научите кучето си да стои долу. Най-добрият метод е да започнете от първия ден да обучавате кучето си, че не е добре дошло на дивана или друга мебел в дома ви.

Имайте предвид, че след като му позволите да се качи на дивана с вас, му показвате, че това място е разрешено. Започнете от първия ден да налагате правила, бъдете последователни и кучето ви няма да мисли, че може да се качи на дивана за дрямка или по друга причина.

Вижте още:

- Как кучето да спи в неговото легло;

- Как кучето да не спи в човешкото легло;

- Как кучето да не се качва по масата;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest