Котешка деменция

Котешка деменция

Деменцията, известна още като когнитивна дисфункция, е състояние, наблюдавано при някои възрастни котки, което засяга тяхната памет, критично мислене, поведение и разум. Това състояние е като болестта на Алцхаймер при хората.

Деменцията при котките може да доведе до внезапни промени в поведението на вашата писана.

Повече от една четвърт от котките на възраст от 11 до 14 години показват поне един признак на деменция. Това става още по-често с напредване на възрастта, като половината от котките на възраст над 15 години показват признаци на когнитивна дисфункция.

Котешката деменция е резултат от свързана с възрастта дегенерация на мозъка и последваща смърт на невроните или клетките на електроцентралата вътре в мозъка. Тези неврони са необходими за памет, учене, внимание, нормални цикли на сън и пространствено осъзнаване, наред с други неща.

Има много други състояния, които са често срещани при възрастните котки, които могат да доведат до промени в поведението, изглеждащи като деменция. Ако забележите някакви промени в поведението на вашата възрастна котка, посетете ветеринарен лекар, за да изключите обичайните медицински състояния, засягащи по-възрастните котки. Много от тези състояния са управляеми с ранна намеса.

Деменцията не се счита за спешна медицинска нужда. Въпреки това, ако вашата котка има други признаци в допълнение към промените в поведението - като повръщане, летаргия или липса на апетит - свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Симптоми на котешка деменция

Симптомите на деменция при котки включват:

- Държат се дезориентирано или изгубено

- Вокализация, често мяукане през нощта

- Взиране в пространството, докато гледа стена или ъгъл

- Забравят да ядат или пият, освен ако не са поставени купички с храна пред тях

- Отиване до тоалетната извън котешката тоалетна

- Промени в цикъла на съня, будност и активност в средата на нощта

- Необичайни взаимодействия с други домашни любимци или членове на семейството (по-нуждаещи се, по-реактивни или по-отчуждени)

- Забравят, че току-що са били нахранени и искат да ядат отново

- Лоши навици за поддържане

- Котката спи повече от обикновено

Причини за деменция при котки

Деменция при старите котки

Когнитивната дисфункция възниква, когато свързаният с възрастта спад на мозъчната активност причинява натрупване на протеин, наречен бета амилоид. Тъй като този протеин се натрупва, настъпва увреждане на мозъка и притокът на кръв към мозъка се забавя. Това води до смъртта на мозъчните неврони на котката. Невроните са отговорни за получаване на информация и за изпращане на команди въз основа на тази информация. Когато невроните започнат да се разпадат, това се отразява на мисловния процес и поведението на котката.

Паметта често е засегната. Котките може да забравят кога е времето за хранене или къде се намира тяхната кутия за отпадъци. Може дори да се окажат изгубени в стая или дори в ъгъл.

Тъй като циркадните ритми се контролират от мозъка, моделите на съня често се нарушават от деменция. Котката ви може често да е будна през нощта, да е гласовита и да се чуди защо всички спят. Животното може да спи повече през деня, за да компенсира неспокойните нощи. Възрастните котки от всяка порода могат да развият деменция.

Възстановяване и управление на деменция при котки

Въпреки че няма лек за деменция при котки, можете да направите няколко неща, за да управлявате състоянието и да минимизирате стреса в живота на вашата котка.

- Уверете се, че възрастната котка има лесен достъп до всички свои основни нужди (храна, вода, котешка тоалетна).

- Когато обогатявате средата на вашата котка, опитайте се да избягвате големи промени, които биха могли да бъдат стресиращи за нея.

- Котките с деменция може да са блокирани и да възприемат всяка промяна като предизвикваща безпокойство.

- Ако въвеждате нещо ново, за да подобрите достъпа им, помислете дали да не запазите старите им котешки тоалетни или купи за храна там, където са били. Добавете нови, по-лесни елементи към пространството.

- Лекарствата или добавките може да са полезни за вашата котка да се ориентира през този период от живота си.

Признаци на деменция при котките

Предотвратяване на деменция при котки

Въпреки че няма ясен начин за предотвратяване на развитието на деменция при котки, поддържането на вашата възрастна котка активна може да забави симптомите.

Редовната игра с вашата котка може да бъде полезна за поддържане на котката ви стимулирана. Помислете за използването на пъзели с лакомства, топки за лакомства и други интерактивни игри.

Създайте рутина за упражнения. Това ще бъде от полза за ума, ставите и цялостното здраве на вашата котка. Отворете щорите през деня, за да може котката ви да погледне навън и да види какво се случва отвъд дома ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest