Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Лактозна непоносимост при котки

Лактозна непоносимост при котки

Имат ли котките непоносимост към лактоза?  Повечето котки имат непоносимост към лактоза.

Котките почти винаги се свързват с чинийка с мляко. Има картини, филми и истории, пълни с изображения на котки, които щастливо пият мляко от купичка. Но трябва ли котките всъщност да пият мляко? Ако не, откъде идва това вярване за котките и тяхната любов към млякото?

Защо мислим, че котките обичат мляко?

Смята се, че идеята за котките и млякото започва някога във фермите. За една котка във фермата може да няма друго нещо толкова апетитно, колкото топло, прясно краве мляко, след като мазният каймак се издигне нагоре.

Но това е останало в миналото. Днес повечето хора получават млякото си от магазина за хранителни стоки и то съдържа малко мазнини. Защо това има значение? Каймакът, който котките толкова обичат, се среща по-скоро в необработеното мляко преди продажба. Млякото, което намираме в магазините, няма толкова мазнини, а повече лактоза – захар, която естествено се намира в млякото. Въпреки че котките харесват вкуса на закупеното от магазина мляко, за много от тях то е трудно смилаемо поради по-високите нива на лактоза.

Имат ли котките непоносимост към лактоза?

Повечето котки имат непоносимост към лактоза. Може би се чудите как става това, когато са пили мляко от майките си като котенца. Когато котките се раждат, те, както и хората, имат необходимия ензим (лактаза) за разграждане на лактозата. С възрастта много котки губят този ензим. Това означава, че след като погълнат мляко, сирене или друг млечен продукт, лактозата, която не се усвоява, остава в червата им и започва да ферментира. Това често води до стомашно-чревни разстройства и диария около 8 до 12 часа по-късно.

Котешка лактозна непоносимост

Защо котките искат млечни продукти, ако не могат да ги усвояват?

Вероятната причина котките да са привлечени от йогурт или прясно мляко е, че усещат миризмата на мазнини и протеини. За да компенсират по-малко чувствителното си възприемане на вкуса, котките имат засилено обоняние. Това е една от причините, поради които често подушват храната си, преди да започнат да ядат. Но вкусът все още е важен - и котките често предпочитат вкуса на храни с големи количества мазнини и протеини. Като комбинирате добрите миризми с добрия вкус, разбирате защо котките все още се интересуват от млечни продукти, дори когато им причиняват стомашни проблеми.

Лакомства, които няма да разстроят стомаха на вашата котка

Какви са вашите възможности за нещо вкусно и хидратиращо, ако не притежавате крава и знаете, че млечните продукти от магазина не се считат за добър вариант?

- Можете да опитате да предложите на вашата котка мляко без лактоза, но има много голям шанс тя да го отхвърли точно поради причините, споменати по-рано – липсва му аромата на вкусна мазна сметана.

- Малки количества култивирано обикновено кисело мляко или други култивирани млечни продукти може да са опция за вашата котка. Когато млечните продукти са култивирани, микроорганизмите са усвоили част от лактозата, което я прави малко по-вкусна. Все още няма гаранция, че котката ви няма да има проблеми с храносмилането, след като го изяде, така че първо тествайте малко количество. Ако котките се справят добре през следващите 18 до 24 часа, можете да им давате малко от време на време като специално лакомство.

Кисело мляко на котката

- Добавете аромат към водата им. Можете да използвате пилешки бульон с ниско съдържание на натрий или сос от риба тон, за да им дадете ароматна напитка без котката да има разстройство.

Изводът е, че повечето котки имат непоносимост към лактоза и въпреки че все още изглеждат привлечени от млечни продукти, не си струва риска от неудовлетворена храносмилателна система. Най-добре е да намерите по-здравословни и приятни варианти, за да разнообразите менюто на пухкавия си любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest