Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Вредна ли е кучешката урина за растенията?

Вредна ли е кучешката урина за растенията?

Вредна ли е кучешката урина за растенията?

Като запалени градинари и собственици на кучета, много хора вероятно са изпитали радостта да се грижат за процъфтяваща градина, докато споделят живота си с своите любими космати приятели.

Но понякога сред това хармонично съжителство, остава въпросът кучешката урина вреди ли на растенията? Това старо вярване, че кучешката урина има силата да разваля градините, предизвика няколко разгорещени разговора сред любителите на градинарството и домашните любимци. Затова изследването на научната истина зад този дългогодишен мит е от съществено значение.

Позицията, че кучешката урина е опасна за растенията, се основава на доказателствата и наблюденията на пожълтяваща зеленина и петна в моравата, където нашите космати приятели са се облекчавали. Но има ли истина в това широко разпространено вярване, или е просто погрешно схващане, подхранвано от възприятие и слухове?

Кучешката урина наистина ли убива растенията?

Понякога кучешката урина унищожава цветя и дървета, което води до грозни кафяви петна по тревните площи и дори причинява смърт на растенията. Това се дължи на силно концентрирания характер на кучешката урина. Тя съдържа съединения, които могат да бъдат вредни за растителността. Въпреки това, преди да прибегнете до екстремни мерки като замяна на естествената трева с изкуствена или отказ от отглеждането на красиви храсти, има практически решения за смекчаване на въздействието на урината на кучета и други домашни любимци върху вашата зеленина.

Какви растения понасят кучешка урина?

Когато става въпрос за получаване на растения, които могат да понасят кучешка урина, важно е да изберете сортове, които са по-издръжливи и по-малко чувствителни към азота и солите, присъстващи в кучешката урина. Ето няколко растения, устойчиви на урина, които са склонни да бъдат по-толерантни, ако вашият любимец ги вземе за домашна кучешка тоалетна.

Вреди от кучешката урина за цветята

Японска Холи папрат.

Японска снежна топка.

Мексикански градински чай.

Роза

Японско вретено дърво

Как да спасим растения от кучешка урина?

Спасяването на растения от кучешка урина изисква комбинация от превантивни мерки и практически решения за минимизиране на потенциалните щети. Ето няколко практични начина да защитите вашите растения от кучешка урина:

Разредена урина

Два ефективни метода за разреждане на кучешка урина върху растения могат да помогнат за намаляване на щетите, причинени от високото съдържание на азот.

Метод 1:

Първият и най-прост подход включва разреждане на урината веднага след като вашето куче се изпишка. Незабавно намалява интензивността на вредните съединения в урината на кучето, минимизирайки потенциалното му въздействие върху вашите растения.

Това включва използване на градински маркуч за обилно поливане на мястото, където вашето куче се е облекчило. Чрез насищане на района с вода можете да разпръснете азота и да намалите концентрацията на вредните съединения, предпазвайки вашите растения от потенциална вреда. Този метод е сравнително лесен и бързо се включва във вашата градинарска рутина.

Метод 2:

Можете също така да създадете решение за неутрализиране на ефектите от кучешката урина върху вашите растения. Сместа се състои от ½ чаша бял оцет, 1 чаша вода, заедно с 2 супени лъжици сода за хляб. Когато се приложи върху засегнатото растение, тази смес ефективно противодейства на вредните съединения, присъстващи в урината на кучето. Това решение е отлична опция за моменти, когато незабавното разреждане не е възможно или практично или в случай на недостиг на вода.

Въпреки че и двата метода предлагат практически начини за минимизиране на щетите по растенията, причинени от кучешка урина, те идват със своите плюсове и минуси. Разреждането осигурява лесен подход, но изисква постоянно внимание към навиците на вашето куче. От друга страна, сместа оцет-вода-сода бикарбонат предлага по-удобно решение, но то може да е неподходящо за някои растения.

Кучешката урина е вредна за тревата

Вар

Един практичен подход за противодействие на увреждането на растенията, причинено от кучешка урина, е използването на вар за регулиране на pH на почвата. Доломитовата вар е естествен продукт, съдържащ магнезиев карбонат и калций, което го прави ефективно решение за неутрализиране на киселинността на почвата.

Нанасянето на вар върху градинската почва може да противодейства на вредните ефекти от алкалното pH на кучешката урина и да насърчи по-здравословна среда за вашите растения. Важно е да се отбележи, че този метод е предназначен изрично за градини с кисели почвени условия. Когато pH на почвата е твърде кисела, това може да доведе до повишена чувствителност към увреждане от кучешка урина. Включването на вар в почвата може да помогне за възстановяване на рН баланса, създавайки по-подходяща среда за растеж на растенията и намалявайки риска от отрицателни ефекти, причинени от кучешка урина.

Мулчиране

За тези с ограничено пространство или желание да избегнат прекомерни огради, ефективно решение за предотвратяване на уриниране на кучета върху растения е създаването на нежелано почвено покритие в градинските лехи. Органичните мулчове, като дървени стърготини или слама, са привлекателни за кучетата поради меката си текстура и привлекателни миризми.

Въпреки това избягването на по-малко привлекателни материали като изрезки от бодливи храсти (напр. стъбла от берберис или роза) или бодлива хвойна може да насърчи кучетата да навлязат в защитените зони.

Друга творческа идея включва използването на шишарки за подреждане на леглата на растенията или създаване на декоративни „ровове“ около растения и дървета. Кучетата не харесват усещането за шишарки под краката си, което го прави естествен и визуално привлекателен възпиращ фактор. Този подход предлага няколко предимства, защото действа като естествен репелент за кучета и същевременно насърчава здравето на растенията чрез подходящо почвено покритие.

Вижте също:

- Премахване на миризмата на кучешка урина;

- Как кучето да не пикае вкъщи;

- Колко често уринира кучето;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest