Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Кога е време да си вземете втора котка?

Кога е време да си вземете втора котка?

Кога е време да си вземете втора котка?

Котките често изглеждат като отчуждени, самотни животни, но всъщност са много общителни същества, които процъфтяват в изграждането на връзки със себеподобни.

Ако вашата котка показва промени в поведението, като например хаотични модели на сън или хранене, това може да е индикация, че се чувства самотна.

Ако обмисляте да си вземете втора котка и вашият ветеринарен лекар е съгласен, ето седем признака, че вашата котка би имала полза от котешко другарство:

Прилепливост

Ако вашата котка мяука много, следва ви и не ви оставя на мира, тя може да иска повече социално взаимодействие. Това много взискателно поведение може да сигнализира за опасения за раздяла.

Прекалена грижа за козината

Обсесивното облизване на козината, което често може да бъде начин за самоуспокояване, също може да означава, че вашата котка се нуждае от другар. Ако вашата котка проявява особени навици на поддържане, не приемайте, че е самотна; потенциално може да означава медицинско заболяване. Ако установите, че котката ви изглежда небрежна и не се грижи толкова много, това може да е индикация, че той или тя е самотен или тъжен, но първо трябва да се консултирате с ветеринар.

Промяна в навиците за сън

Вземане на втора котка

Самотата може също да бъде показана чрез промяна в навиците за сън. Ако котката спи много и вече не общува с вас, това може да означава, че е самотна и е станала меланхолична. Въпреки това, както при всяка друга промяна на навиците, от решаващо значение е първо да се отсеят всички медицински затруднения.

Проблеми с котешката тоалетна

Необичайното поведение на любимеца ви в котешката тоалетна може да показва стрес или самота. Ако вашето коте, което преди е било обучено да ходи до тоалетна, започне да уринира в други части на къщата, трябва незабавно да уведомите вашия ветеринарен лекар. Котките са създания на навика и когато променят рутината си, това е като мигащо неоново послание към хората.

Странни хранителни навици

Вашата котка яде ли повече от обикновено? Може да показва скука или липса на социална стимулация. Котката, подобно на хората, може да се обърне към храна, когато няма какво друго да прави. Като алтернатива, животното може да спре да яде, защото е депресирано. Промяната в моделите на хранене, от друга страна, може да предполага медицински проблем, така че първо я обсъдете с вашия ветеринарен лекар.

Вземане на втора котка

Ако сте се консултирали с вашия ветеринарен лекар и сте установили, че няма медицински проблеми, възможно е котката ви просто да копнее за приятел.

Втора котка

Въпреки това може да е трудно да се разбере дали една котка е готова да живее с друга, но предпазливият процес на въвеждане ще помогне на стария и на новия ви любимец да се спогодят.

Ето какво трябва да знаете при взимане на втора котка:

- Как се разбира вашата котка с другите котки в квартала? Ако вашата котка не харесва други котки, които влизат в нейната територия и се развълнува или ядоса, когато това се случи, това може да е намек, че те не би приела да сподели дома си с друга котка. Бенгалските котки, например, са идеален пример за котки самотници.

- Котките, които са роднини, се разбират по-добре от котките, които не са роднини.

- По-младите котки са по-склонни от по-възрастните да приемат нови котешки членове на домакинството.

- Поради липсата на хормони, кастрираните котки се разбират значително по-добре от некастрираните.

- Къщата ви достатъчно голяма ли е, за да предостави на всяка котка собствено пространство, където да може да се измъкне от другите котки, ако иска?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest