Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Забавни игри за възрастни кучета

Забавни игри за възрастни кучета

Забавни игри за възрастни кучета
Снимка: theguardian.com

Много хора си мислят, че възрастните палета нямат нужда от толкова движения и игри и предпочитат да не правят нищо, но това не е така.

Макар да не са толкова активни и игриви като в млада възраст, възрастните домашни любимци имат нужда от забавления под формата на игра, за да поддържат както физическото, така и психическото си здраве.

Важни моменти в игрите на възрастни кучета

Най-важният момент в избора на игра за възрастно куче е да се познават добре границите на възрастния четириног питомец. Играта на фризби е любима на кучетата, но старият ни другар често страда от артрит и тази игра може да доведе до травми, изискващи дълго възстановяване.

Друга любима игра за кучета е на дърпаница, но тя е трудна за зъбите и шията на старото куче и може да доведе до проблеми, изискващи намеса на ветеринар.

Всяка кучешка игра, която може да доведе до поява на болка, е добре да се предвиди и избягва. Игнорирането на опасните игри става с наблюдаване и отчитане на възможностите на възрастното куче.

Игри за възрастни кучета

Избор на играчки и игри за възрастно куче

Най-често играчките на кучетата са свързани с любими игри. Възрастното куче може да играе много от тях, стига играчката да е съобразена с новите реалности. Играчките за подхвърляне, които кучето донася, трябва да са по-леки и меки, за да не се наранят предните му зъби.

Твърдите дъвчащи предмети от рода на кокалите, които толкова много кучета обичат, могат да доведат до напукване на зъбите на домашния любимец. Материалите за изработка на такива кучешки играчки е нужно да бъдат съобразени с възможностите на зъбите на възрастно животно.

Както за малки, така и за възрастни животни, неподходящи са играчки от много съставни части, които може да се разглобят и погълнат, твърде дребни играчки или твърде меки и малки, които кучето може също да погълне.

Плюшените играчки, обезопасени от пълнежа, са добра компания за възрастното куче. Скрити играчки за намиране и донасяне също е приятна и полезна игра за запазване на бдителността и остротата на ума на животното.

Възрастно куче

Ако домашният питомец вече не е толкова пъргав и силен, но предпочита да играе със стопанина, а не с играчки, тогава разходките навън с човека са много подходящи. Вариант е и кучето да бъде повозено в колата, защото тези домашни любимци обичат да бъдат разхождани с автомобил.

Вижте също:

- Грижи за старо куче през лятото;

- Болести при възрастните кучета;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest