Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Опасни ли са пуканките за котките?

Опасни ли са пуканките за котките?

Опасни ли са пуканките за котките?
Снимка: leonardo.ai

Пуканките са любимо лакомство на човека при релакс. Няма нищо по-приятно от гледането на телевизия в компанията на пълна купа с ароматни пуканки.

Ако отглеждаме в дома си котка, то няма как тя да не прояви любопитство към хрупкавата храна на своя стопанин. Веднага възниква въпросът - това опасно ли е за мъркащият домашен любимец.

Разлики в обработването на храната при котки и хора

Известно е, че не всяка храна се обработва еднакво от мъркащите пухчовци и техните стопани. Тези разлики в храносмилането при човека и котката водят понякога до странични ефекти при писаните, когато похапнат храна, която консумираме ежедневно.

Много от човешките храни обаче не са токсични за мъркащите ни питомци и дори са полезни и затова можем да ги споделим с тях. Как стои въпросът с пуканките и котките?

Могат ли котките да ядат пуканки

Само един категоричен отговор тук не може да се даде. Сама по себе си пуканките не са отровни за котките, но носи опасност главно от задавяне или храносмилателни проблеми, ако пуканките са приготвени със сол и масло.

Котките, за разлика от нас, не са всеядни, а определено месоядни. Затова храносмилателната им система не усвоява зърнени храни, както е при нас.

Пуканки на котката
Снимка: leonardo.ai

За метаболизма на котката не са нужни въглехидрати. Малки количества пуканки не са опасни за котките, но ако наистина са сведени до минимум.

Може да възникне и чисто технически проблем с пуканките. Повечето заготовки се предлагат по магазините в пликове, които съдържат различни вещества, които са вредни и опасни за писаните. Маслото и купищата съставки имат лошо въздействие върху организма на котката.

Царевицата опасна ли е за котката

Ако царевицата е приготвена подобно на пуканките с масло и сол, тя не бива да се дава на мъркащия домашен любимец. Пълнозърнестите храни не са вредни само в минимални количества. Трябва да бъдат и добре сготвени, за да са лесни за смилане и да дадат на тялото на животното ползи от консумацията им.

Тестването на царевични храни може да бъде забавно приключение за човека и котката, но в никакъв случай не бива да бъде в количества за едно хранене и да го замести. Ако котето изяде пуканка от купичката на стопанина няма място за паника, но е по-добре тази храна да се държи далече от котешкото любопитство.

Вижте също опасни ли е сладкото за котките и котките ядат ли шоколад?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest