Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да социализираме срамежливо куче

Как да социализираме срамежливо куче

Как да социализираме срамежливо куче

Правилното социализиране на срамежливите и плахи кучета елиминира агресията, основана на страх. Освен това позволява на вас и вашия космат приятел да се наслаждавате на пътувания и дейности заедно, които са невъзможни с (и ужасяващи за) едно срамежливо куче.

Използвайте тези съвети, за да създадете положителни, продуктивни тренировки, които превръщат вашето срамежливо кученце в уверен спътник.

Определете мястото, а не темпото

Представете нови хора на място, където кучето ви се чувства безопасно, като му позволите да направи първата стъпка, вместо да позволявате на непознати да се доближат до животното. Какво значи това? Поканете гости както обикновено и оставете вашето куче да реши кога и дали е необходимо представяне. Твърде силното притискане може да накара кучето да реагира агресивно, така че осигурете възможности на вашето куче да се социализира, но не насилвайте нежелани взаимодействия с непознати.

Избягвайте глезене на срамежливо куче

Устоявайте на желанието да успокоите кученце, което показва срамежливо поведение като скимтене или свиване. Успокояващ глас, нежно погалване или гушкане възнаграждават кучето за проявление на страх или срам. Вместо това игнорирайте страховите поведения, които се появяват в неподходящи и ненужни моменти.

Позитивна подкрепа

Срамежливо куче

Избягвайте да възнаграждавате нежелано поведение, но винаги хвалете срамежливите кучета, когато показват увереност и смелост. Наградете плахо куче с лакомства, внимание и похвала веднага след положително поведение. Положителното подсилване е по-ефективно от опитите за наказване на нежелани действия.

Лакомства след прилично държание

Когато обучавате куче с лакомство или хранителни награди, винаги давайте лакомство в ясен отговор на подходящо поведение, вместо да използвате лакомството в опит да подтикнете поведението. Вкусните лакомства и истинската храна за домашни любимци могат да бъдат ефективни за примамване на куче в ситуация извън неговото ниво на комфорт, но когато разсейването от храната изчезне, кучето може внезапно да се почувства изложено и да стане агресивно или да се скрие от страх.

Индивидуално обучение

По ирония на съдбата, обучението за социализация е най-добре да започне в частни сесии, а не в групови класове. Изучаването и практикуването на основни умения за подчинение укрепва връзката между кучето и собственика, като дава на двамата увереността да останат спокойни и да се доверят един на друг по-късно в по-стресиращи и разсейващи упражнения за социализация.

Не усложнявайте излишно

Социализиране на куче

Социализирането на кучета включва нови преживявания, както и нови хора и животни. Изследването на нови звуци, гледки, миризми, текстури, време и вкусове изгражда увереност. Неща толкова прости като кубчета лед, хартиени торбички и отварящи се чадъри са интересни за кученцата или недостатъчно социализираните домашни любимци.

Правилното обучение помага на кротките кучета да се изправят пред света с вълнение, а не със страх. За да подготвите вашия домашен любимец за успех, му позволете да определя темпото по време на социализационни дейности и осигурете маршрут за бягство, в случай че нещата станат твърде интензивни. Любопитството ще победи страха с търпение и с времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest