Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Правилните грижи за по-възрастен папагал

Правилните грижи за по-възрастен папагал

Правилните грижи за по-възрастен папагал
Снимка: AshrafChemban/pixabay.com

Подобно на хората, папагалите остаряват с времето. Вярно е, че остаряването може да бъде трудно за разпознаване при тези красиви пернати, тъй като те не са толкова склонни към дегенеративни промени в телата си, колкото нас. Но е възможно да видите признаци на стареене при папагалите.

Какво се случва с папагалите, когато остареят?

Повечето папагали (особено големите породи) са дълголетни. Те могат да живеят по няколко десетилетия – при някои видове ара дори до 65 - 70 години. Но в последните си десетилетия дори и те започва да показват признаци на остаряване. Това налага по-специални грижи за възрастния папагал, който е бил с вас толкова дълго. Преди да обърнем внимание на грижите, нека разгледаме по-честите признаци на остаряване при папагалите:

- по-малка издръжливост

- намалена мобилност

- хронична болка

- сънливост

- липса на любопитство

- нежелание за игри и висене

Как се грижите за стара птица?

С приблизителна средна продължителност на живота от 15 до 40 години (въпреки че някои видове могат да живеят до 80+ години), вашият папагал е станал неразделна част от семейството ви и вие със сигурност ще искате да му осигурите щастлив и спокоен живот в златните му години.

Как да се грижим за стар папагал?

Следете теглото на птицата

Правилните грижи за по-възрастен папагал
Снимка: jaanasaksman / pixabay.com

Създайте си навик да следите теглото на вашата птица в грамова скала. Не е задължително да е скъп, моден кантар. В крайна сметка грамът си е грам, независимо дали претегляте бисквитка или птица. Просто претегляйте птицата си всяка седмица по едно и също време на деня, да речем 8:00 сутринта в събота.

Следете диетата на папагала

След това се уверете, че вашият домашен любимец получава всички необходими хранителни вещества, като го храните с формулирани пелети, добавки с плодове, безопасни билки, кълнове и зеленчуци. Витаминозна добавка може също да бъде препоръчана от вашия ветеринарен лекар.

Потърсете хранителни добавки на папагала

Осигурете на папагала си калций и други минерали, които са от съществено значение за здравината на костите му. Калцият също е отговорен за поддържането на правилното здраве на мозъка и сърцето.

Осигурете достатъчно упражнения за вашата птица

Безопасна стойка за игра с подходящ размер ще насърчи катеренето и движението. Излагането на слънце също е полезно за папагала. Ако е достатъчно обучен, излезте на разходка с него или оставете клетката на слънце, но не на пряка слънчева светлина. Папагалите се нуждаят от витамин D по същия начин, както и хората.

Грижи за съня на папагала

Правилните грижи за по-възрастен папагал

Сънят е много важен за поддържане на възрастната ви птица активна и бдителна. Уверете се, че тя спи достатъчно, като покриете клетката ѝ и я оставите да спи 12 часа. Това ще помогне на вашия домашен любимец да настрои вътрешния си часовник, за да съответства на стареещото му тяло.

Научете за забелязването болката при птиците

Заведете незабавно папагала на ветеринар, ако покаже някакви признаци на хронична болка. Някои признаци могат да включват нежелание за храна, проблеми с грижата за себе си, обща промяна в поведението и трудности при летене.

Хроничната болка е една от най-честите причини за влошаване на здравето на възрастните папагали, така че е важно да знаете как да я разпознаете и да потърсите помощ от ветеринарен лекар за птици възможно най-скоро!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest