Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Зеленчуци и плодове, които може да давате на котки

Зеленчуци и плодове, които може да давате на котки

Зеленчуци и плодове, които може да давате на котки

Хората обичат плодове и зеленчуци и те присъстват на трапезата им всекидневно. Нашите пухкави домашни любимци - котките, са особено любопитни и желаят да опитват менюто на стопаните си. В същото време е известно, че те са основно месоядни животни и се нуждаят от много протеини.

Все пак има известно число плодове и зеленчуци, които може да придружават и разнообразяват месното меню на домашните писани. Ето кои плодове и зеленчуци може да се включат безопасно в храненето на мъркащите домашни питомци.

Плодове, подходящи за менюто на котката

Казват, че котките не обичат сладко, оттам отбягват плодовете, защото те съдържат най-често фруктоза. Все пак, ако домашният любимец прояви желание да включи плодове в храната, ето безопасните сред тях.

Банани

Бананът съдържа много калий, а това ще поддържа бъбреците и сърцето на мъркащия питомец. В тях обаче има много въглехидрати и захар и затова трябва да дава съвсем малко от тях.

Боровинки

Боровинките са супер храна, съдържаща антиоксиданти, витамини и фибри. Те помагат за по-добро зрение на котката, както и да укрепване на пикочната система. В някои храни за котки вече има включени боровинки.

Пъпеш

В този плод има добра комбинация от витамини и минерали. Освен това и високо съдържание на вода, което го прави разхлаждаща алтернатива през лятото. След като добре се почисти, може да се предложи на котачето.

Ябълки

Ниското съдържание на мазнини и полезните фибри правят този плод подходящ и за котето. Съдържат също много витамини и минерали за поддържане на здравето. Трябва добре да се почисти и нареже, преди да се предложи на писаната.

Не са вредни също кайсиите, мангото, крушите, ягодите, малините.

Зеленчуци, подходящи за котката

Зеленчуци и плодове за  котки

Зеленчуци има в много котешки храни, защото носят същите ползи, както и за човешкото тяло. Ето кои може да присъстват в менюто на домашната котка.

Моркови

Морковите са много популярни за месояден хищник като котката заради съдържанието на фибри и малкото калории. Варените са по-добри, съдържанието на бета-каротин се запазва, а това гарантира поддържането на кожата и зрението на котката.

Зелен фасул

Пресният зелен фасул в храната на писаната ще даде на нейния организъм протеини и желязо.

Броколи

Броколите съдържат витамин А и фибри. Трябва обаче да се внимава с тях, защото може да доведат до хранисмилателни проблеми при котето.

Тиква

Тиквата е пълна с витамини, минерали и фибри. Подходяща профилактика при запек или диария при животното е включването на тиква в храната му. Необходимо е да бъде сварена и добре пюрирана.

Краставица

Тя съдържа минимално количество въглехидрати и мазнини, много вода и е отлично освежаващо средство през лятото.

В менюто може да се включат също тиквички, сладки картофи, карфиол, зеле, чушки и други. Всички зеленчуци са желано разнообразие в храната на домашните любимци, но не бива да се дават безконтролно, защото котката има различен хранителен профил от своите стопани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest