Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как мъжката котка да спре да маркира у дома

Как мъжката котка да спре да маркира у дома

Как мъжката котка да спре да маркира у дома

Причини за маркиране при котките

В дивата природа мъжките представители на котешкото семейство маркират територията си чрез разпръскване на урина. Това правят и женските, макар и по-рядко, тъй като всички котки са териториални животни и обозначават своите владения.

Това те правят и при отглеждане в дома, което създава значителни проблеми на стопаните, особено на тези, които гледат котараци.

Урината на мъжките котки е особено остра и силна, затова са нужни мерки за предотвратяване на маркирането.

Начини за справяне с маркирането с урина.

Кастрация

Най-ефективният начин за решаване на проблема е кастрирането на животното, още преди да е започнало да се разгонва. Случва се мъжките да разпръскват урина и след кастрацията, като това се определя от факта доколко сполучлива е манипулацията и колко дълбоко вкоренен е навикът преди кастрацията.

Блокиране на мястото на уриниране чрез поставяне на храна и вода

Обикновено котките маркират на едно и също място. Това най-често е равна повърхност, на която клякат и разпръскват урина. След като е добре почистено мястото, там е добре да се постави храна и вода. Пухкавите мъркащи питомци са особено чувствителни към това храната и водата им да са далече от мястото за изхождане. Така че това ще ги разколебае.

Поставяне на алуминиево фолио на мястото

Поставянето на алуминиево фолио на мястото на уриниране също може да има възпиращ ефект, защото писаните не обичат да са мокри, особено когато лапичките им се мокрят.

Ограничаване на срещи с други котки

Когато в дома има повече от една котка, особено ако тя е женска и разгонена, мъжкият увеличава желанието си да маркира. При желание за отглеждане на втора женска котка, тя трябва да бъде въведена много внимателно в дома.

Ограничаване на територията за маркиране

Как мъжката котка да спре да маркира
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Котката защитава територията си, като я маркира. Поради това един от начините за противодействие е като се ограничи територията му. Свеждането на мястото за патрулиране от котката до по-малко помещения, като не се допуска навсякъде, ще намали възможността да разпръсква урина на повече места.

Премахване на хаоса в дома

Дори кастрираните котки продължават да маркират, ако живеят в дом, в който цари хаос - обитава се от много хора, включително повече шумни деца, с разхвърляни вещи, други животни, с отворен достъп навън през врати и прозорци, откъдето се виждат улични и съседски котки. Това кара домашния питомец да маркира повече. Затова такива възможности трябва да бъдат премахнати.

Париране на маркирането от чужди котки

Тъй като миризмата на урина привлича още повече котките, добре е да се провери дали съседска или улична котка не маркира близо до вратата или прозореца на дома. Такива опити трябва да се пресекат, за да не стимулират домашния питомец също да маркира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest