Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката си показва корема?

Защо котката си показва корема?

Защо котката си показва корема

Пухкавият котешки корем привлича както стопаните, така и случайни хора да погалят животното на това меко и приятно за галене място. Най-често този жест завършва с неприятно ухапване или драскане от засегнатата страна - котката.

Затова е добре всеки любител на пухкави мяукащи четириноги с меки коремчета да знае малко повече за това защо и на кого котките показват корема си и кога това действие е покана за галене.

Коремът е много деликатно място за котката. Той е особено чувствителна зона, защото в дивата природа хищните врагове на представителите на семейство Котки са нападали, атакувайки точно тази чувствителна част от тялото им, с жизнено важните органи в нея. Генетично е заложено на всички котаци да пазят най-много корема си, независимо че живеят в защитеното общество на своите човешки собственици.

Когато котката си показва корема, тя демонстрира пълното си доверие в тях, защото знае, че е в безопасност.

Въпреки това почти всяка котка, която удобно лежи или спи по гръб, оголвайки корема си, не позволява да бъде докосвана на това място. Доверието, което писаната демонстрира, показвайки корема си, не бива веднага да се приема като покана да бъде докосвана на това място.

Коте си показва корема

Разбира се, има и такива пухчовци, които оставят хората, които се грижат за тях, да ги галят по коремчето, но причината за това е в различния характер при котките, подобно на характерите на хората.

Все пак всяка котка е готова моментално да защити корема си, където са най-важните органи в нейното тяло, както и да заеме веднага друга поза, която не я прави толкова уязвима, както излягането по гръб, когато коремчето може да бъде докосвано.

Препоръчва се галенето на писаната да става в любимите на котките зони - под брадичката, бузите, главата и гърба. Те са по-безопасни и за човека, тъй като вероятността за среща с острите котешки нокти и зъби е по-малка. Все пак някои котки не позволяват галене по корема.

Котешки корем

Ключът към спокойното съжителство с тези деликатни и толкова загадъчни представители на фауната е в разбирането, че и котките също като нас са много различни по характер и трябва да се запознаем с характера на своя домашен любимец, да знае какво обича и какво не бива да предприемаме спрямо него. Това ще ни даде увереност в общуването и с други представители на вида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest