Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Опасно ли е да даваме лук и чесън на котката?

Опасно ли е да даваме лук и чесън на котката?

Опасно ли е да даваме лук и чесън на котката?
Снимка: leonardo.ai

Домашните ни любимци обичат да споделят храната на хората. Това важи не само за кучетата, но и за котките. Някои от човешиките храни могат успешно да служат като лакомство на пухкавите мъркащи питомци.

Погледнато научно, представителите на семейство Котки в домовете ни изобщо не се нуждаят от нашата храна. Не само това - доста храни, които хората обичат, са токсични за котките. Специално внимание заслужават лукът и чесънът, защото те са точно в групата на неподходящите за котки подправки.

Защо котката не бива да яде чесън

Писаните са по-податливи към ефектите от яденето на чесън, дори повече от кучетата. Никога не давайте чесън на котката. Консумацията на този зеленчук им причинява стомашно-чревно разстройство, а освен това променя червените кръвни клетки и им пречи да транспортират кислород в тялото. Това води до анемия при домашния любимец, която може да завърши фатално, ако не се лекува навреме.

Основното токсично вещество в чесъна за котките се казва n-пропил дисулфит, който е характерен за всички представители на семейство Allium. Независимо дали става въпрос за чесън в прясно, варено състояние или на прах- всички варианти са токсични за котките.

Най-вреден за котките е пресният чесън, защото токсините в него са по-концентрирани. Само един стрък или скилидка може да доведат до сериозно заболяване на мъркащия ни домашен приятел.

Ако на котето се дава риба, добре е да се провери дали е добре сготвена, без следи от чесън.

Не давайте лук и чесън на котката

Защо котката не бива да яде лук

Чесънът не е единственият представител на семейство Лукови, който е вреден за домашните любимци от котешкото царство. Същото важи и за даването на лук на котката.

Трябва да се избягва както пресният лук, така и прахообразното вещество приготвено от него. Колкото по-концентриран и ароматен е лукът, толкова е по-токсичен за котката ни. Сготвеното месо, което се дава на котето, не трябва да съдържа следи от лук.

Симптоми на отравяне с лук и чесън при котката

Ако котката е яла лук или чесън, за да се прояви клинична картина на отравяне, първият признак е стомашното разстройство. То може да се прояви няколко дни след консумацията, когато тялото е изчерпало компенсатолните си механизми за справяне с натравянето. Освен изявена диария при котката се наблюдават също: липса на апетит, липса на движение, учестено дишане, бледи венци, слабост, пожълтяване на кожата.

Ако котката яде лук и чесън

Лечение при натравяне с чесън или лук при котка

Първата стъпка е незабавна среща с ветеринарен специалист, който ще препоръча средства за повръщане, ако лукът или чесънът са консумирани скоро. Следват кръвни изследвания за доказване на същността на заболяването.

След това лекарят ще вземе решение за най-доброто лечение за домашния питомец. Добре е да се даде достатъчно пълна информация за консумираното количество лук от котката и времето, което е минало от тогава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest