Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Тайният език на морските свинчета: какво ви казва вашият гризач?

Тайният език на морските свинчета: какво ви казва вашият гризач?

Тайният език на морските свинчета: какво ви казва вашият гризач?

Морските свинчета са сред домашните любимци, с които можем да общуваме, ако разбираме тайния им език, защото те издават множество звуци и шумове с точно определено значение. Ето кои са те и какво значи всеки от тях.

Разпознаваеми вокализации на морските свинчета

В ежедневието си морските свинчета издават различни скърцания, смях, мърморене, които са част от техния комуникационен език. Те се редуват с чести писъци и кикотене и така създават пъстрата картина на тайния език на морските свинчета.

Свиркане на морските свинчета

Свиренето е честа вокализация, наблюдавана при тези гризачи и означава очакване или вълнение по повод на някакво събитие, най-често хранене. Звукът напомня дълъг писък или свирене.

Съскането понякога е сигнал, че домашният питомец се е събудил. Някои от тях издават силен съскащ звук преди да получат някое любимо лакомство при звука от отваряне на хладилника или кутията за съхранение на храната им.

Мъркане на морските свинчета

Eзик на морските свинчета

Мъркането не е само с едно значение, в зависимост от тона и звука може да се определи какви чувства у морското свинче изразява. Дълбокото мъркане пир заета удобна поза издава задоволство.

Ако е висок звук, най-вероятно издава някаква досада, недоволство от нещо. Този звук е символ на тревога при тях. Краткото мъркане пък издава страх и несигурност и обикновено се издава при неподвижно състояние на зверчето.

Дълбок звук от морските свинчета

Понякога домашният гризач издава звук, наподобяващ мъркане, но много по-дълбок. Той може да се чуе, когато мъжкия е влюбен в женска, както и от женска по време на размножителния сезон.

Звук със зъби

Агресивна вокализация със зъбите морското свинче издава, когато е ядосано или развълнувано от нещо. Обикновено показва и зъбите си, за да предупреди всички да стоят далече.

Крясък на морските свинчета

Високият пронизващ писък обикновено е ясен знак за тревога, страх или болка у морското свинче. При такъв звук трябва да се провери домашния любимец дали не е наранен.

Хленчене на свинчетата

Когато малкият ни питомец издава звук като скърцане или хленчене, това е знак, че не харесва нещо, което стопанинът прави. Така се изразява досадата при тях.

Чуруликане на морските свинчета

Понякога морското свинче издава странен звук, повече подхождащ на птица. Той прилича на чуруликане, сякаш птичка цвърчи наоколо. Този звук, подобен и на песен все още не е напълно изяснен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest