Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Упражнения за кучета с артрит

Упражнения за кучета с артрит

Упражнения за кучета с артрит

Ако вашето куче има артрит, знайте, че не сте сами. Коварното възпаление засяга почти 40% от всички кучета и е честа причина за хронична болка при четириногите. Артритът не засяга само по-възрастните кучета. От заболяването страдат представители на всички възрасти, размери и породи. Добрата новина е, че може да се направи много, за да се помогне на куче с артритна болка да има добро качество на живот за години напред.

За кучета с артрит

Кучетата с артрит може вече да не са в състояние да поддържат старата си рутина – на дълги разходки и подтичване около вас, докато изпълнявате ежедневните си задължения. От съществено значение обаче е да се насърчава активността, за да се предотврати сковаване на ставите, наддаване на тегло и загуба на мускули.

Важно е да адаптирате режима на упражнения на вашето куче, така че да не надвишавате възможностите му, което може да постави допълнително напрежение върху ставите му и да влоши прогресията на техния артрит.

Вашият ветеринарен лекар ще може да ви даде конкретни съвети относно количеството и вида упражнения, подходящи за вашето куче.

Вижте няколко упражнения, които могат да облекчат състоянието на вашия верен любимец:

Поддържайте ги активни

Важно е не само да поддържаме нашите любимци с артрит активни, за да поддържат ставите си работещи, но и да гарантираме, че поддържат прилично качество на живот. За много кучета най-добрата част от деня им са техните разходки. Въпреки че животните са по-малко способни да ходят на дълго разстояние, след като остареят, като цяло те все още се радват на стимулацията от излизането на разходка. Техните разходки все още могат да бъдат голяма част от деня им, ако адаптираме нашите маршрути, разстояния и очаквания, за да отговарят на техните способности. Кратките, но редовни разходки с водач са по-добри от един час, прекаран в тичане след топка или с друго куче.

Адреналинът помага

Болката може да бъде притъпена от адреналин. Ако вашето куче е навън с други кучета и е развълнувано да тича наоколо, то може да не усети болката в ставите си, докато играе. Внимавайте, ако се преумори, болките могат да се появят вечерта или на следващия ден. В идеалния случай, ако искаме да избегнем тези периоди, когато домашните любимци се чувстват по-зле след игра със себеподобни, трябва да следим любимците ни да не се преуморяват – 10 – 15 минути обикновено са достатъчни. Помнете, че повечето кучета нямат предвидливостта или разума да се ограничават с игрите.

Малко, но често

„Малко и често“ е най-добрият подход, когато става въпрос за упражняване на домашни любимци с артрит. Може да им е по-удобно да ги извеждате на няколко кратки разходки всеки ден, вместо на една дълга разходка. Поддържайте техния модел на упражнения възможно най-редовен – опитайте се да избягвате кратките разходки през седмицата и наистина дългите разходки през уикенда.

Изберете терен

Не само трябва да вземем предвид разстоянието, на което разхождаме нашите болни от артрит домашни любимци, но и терена, по който ги караме да ходят. Пясъкът, чакълът и камъните под краката могат да влошат нестабилната походка и могат да бъдат особено трудни за навигация, ако вашето куче се опитва да предпази определени болезнени стави, докато се движи.

Трябва да помислим и за наклона, по който вървят. Изкачването и слизането по стръмни хълмове оказва прекомерен натиск върху ставите и може да бъде болезнено за тях. Плоска, гладка, равна земя, като тревисто поле, е идеалният терен за куче с артрит.

Времето е от значение

Въпреки че винаги трябва да се съобразяваме с времето, когато разхождаме кучето си, става още по-важно да го правим, ако то има артрит. При хората е добре документирано, че студеното и влажно време изостря артритната болка. Същото е и при кучетата. Ставните болки обикновено се влошават с понижаване на температурата. Това може да означава по-кратки разходки през зимата, необходимост от пуловери или палта и може би дори повишено облекчаване на болката след ветеринарна препоръка.

Намалете старите игри

Въпреки че може би не е популярна препоръка – най-добре е за справяне с артрита на нашите кучета те да избягват да преследват топки или да играят игри, които изискват бързо бягане, скачане или обръщане. Както бе споменато по-горе, адреналинът, който се отделя, докато извършват такива дейности, може първоначално да прикрие болката, която се усеща едва по-късно, когато се приберат у дома, и възпалението в ставите им се е изострило от упражненията с висока интензивност. Най-добре е да избягвате напълно тези дейности, но ако това наистина не се счита за опция, тогава поне минимизирайте времето, прекарано в извършването им.

Помогнете им да се качат в автомобила

Кучета с артрит

Не само трябва да мислим за самата разходка, но и как да накараме кучетата си да се върнат от разходката. Ако пътуват с кола, те може да се нуждаят от помощ при влизане и излизане от колата. За по-малките кучета може да е лесно да ги вдигате, качвате и сваляте от колата, за да им спестите опитите да правят големи скокове. Ако това не е възможно при по-възрастни кучета, тогава може да е необходима рампа, за да им помогне. Да накарате по-голямо старо куче с артрит да се научи да използва рампа, вероятно ще изисква известно обучение и търпение.

Някои кучета с артрит може да се възползват от разходката с повод, прикрепен към колан, а не към нашийник. Това означава, че те не дърпат врата си, а получават малко повече опора от колана около предните си крайници.

Плуването помага на кучетата с артрит

Плуването е друг фантастичен начин да тренирате куче с артрит, особено ако любимецът ви е с наднормено тегло, но вие сте ограничени от това колко далеч може да ходи. Плуването позволява да изгорят калории и да поддържат ставите си в движение, без да се притесняват от въздействието върху ставите.

Ако вашето куче вече е запален плувец, тогава не забравяйте да вземете предвид, че то може вече да не е в състояние да се измъкне от водата направо на брега. Затова постепенните точки за влизане/излизане от водата са желателни за избягване на наранявания или обостряне на артрита. Също така е важно да запомните, че като нас кучетата могат да бъдат хванати от течения и приливи, така че внимавайте къде и кога ги оставяте да плуват, особено след като може да не са толкова силни плувци със своите артритни стави.

Упражнения за обхват на движение

Упражнения за обхват на движение могат да помогнат за подобряване на подвижността на ставите при кучета с остеоартрит. Внимателно раздвижете ставите на вашето куче през целия им обхват на движение, като внимавате да не причините болка или дискомфорт.

Разтягане на кучето с артрит

Лекото разтягане също може да помогне за подобряване на подвижността и гъвкавостта на ставите при кучета с остеоартрит. Съсредоточете се върху разтягането на мускулите около засегнатите стави, като бедрата и коленете. Помолете вашия ветеринарен лекар да ви покаже някакъв обхват на движение и упражнения за разтягане, които можете да опитате у дома.

Бягаща пътека за болни кучета с артрит

Ако вашето куче не може да ходи удобно, бягащата пътека може да бъде добър вариант. Позволява ви да контролирате скоростта и наклона, а повърхността с ниско въздействие е по-лесна за ставите на вашето куче. Бягащите пътеки, предназначени за хора, технически могат да се използват за кучета, но е важно да бъдете внимателни и да вземете под внимание определени фактори:

- Има ли достатъчно голяма повърхност за ходене, за да побере размера и походката на вашето куче;

- Има ли здрави странични парапети или прегради, които да предотвратят падането на вашето куче;

- Може ли да започне с бавно темпо и постепенно да се увеличава, за да позволи на вашето куче да се почувства удобно с бягащата пътека;

След като отговорите на тези въпроси, бавно работете с кучето си, за да свикне да ходи на бягащата пътека и никога не го оставяйте без надзор на бягащата пътека.

Игри и дейности на закрито с кучето

Игрите на закрито могат да са начин да забавлявате кучето си, докато управлявате мобилността му. Опитайте да играете на криеница или използвайте интерактивни играчки/пъзели, за да предизвикате активност. Осигуряването на любимо лакомство (и опитайте нискокалорични лакомства като моркови и грах) след това ще го направи още по-приятно за вашия кучешки спътник. Просто внимавайте да не натискате твърде силно и да наблюдавате за признаци на кучето ви да се забавя, да се освобождава, да лежи или дори да се задъхва повече. Играта трябва да вземе предвид частта от тялото на вашето куче, която е засегната, и текущата му мобилност.

Важно е да имате предвид, че обостряния се случват при остеоартрит (дори в най-добре управляваните случаи). Те могат да последват епизоди на повишено натоварване, падане или усукване или периоди на студено време и може да доведат до това вашият домашен любимец да почувства значителна болка или дискомфорт. Ако симптомите се влошават, тогава трябва да посетите отново вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest